Wyjątkowy pomysł na obiad - zupa serowa z kurczakiem
Zupa serowa z kurczakiem, ziemniakami i kurkumą to pomysł na szybką i pełną smaku zupę, idealną w chłodne, zimowe dni. Wywar warzywny z dodatkiem kurkumy, kurczak i przyprawa curry to pożywne i rozgrzewające połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę serową z kurczakiem.
Zupa serowa z kurczakiem to jedna z bardziej aromatycznych zup, jakie gotowałam. Filet z kurczaka w przyprawie curry nadaje zupie świetny, orientalny smak. Zupę gotuję na włoszczyźnie z dodatkiem kurkumy, całość doprawiam do smaku solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem.
Kurkuma jest bardzo zdrową przyprawą- działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i wzmacnia aromat i kolor całego dania. Kurkuma jest podstawową przyprawą kuchni azjatyckiej- tu poznasz przepis na wyśmienite curry wegetariańskie z cieciorką , batatami i szpinakiem, doskonale syci i rozgrzewa.
Smak przypraw, warzyw i mięsa doskonale złagodzą serki topione, które dodatkowo zagęszczą zupę i nadadzą jej śmietankowej nuty . Z serków topionych ugotujesz równie smaczną zupę serową- tu poznasz przepis na prostą zupę serową , którą ugotujesz w zaledwie kilka minut.
Przepis na zupę serową z kurczakiem
Składniki na 4-5 porcji:
-
duża pierś z kurczaka
-
3 ziemniaki
-
cebula
-
2 ząbki czosnku
-
duża marchew
-
por
-
pół kostki rosołowej drobiowej
-
100 g serków topionych śmietankowych
-
pół łyżeczki kurkumy
-
2 łyżeczki przyprawy curry
-
szczypiorek
-
sól, pieprz
-
oliwa z oliwek
Jak zrobić zupę serową z kurczakiem?
Filet pokrój w kostkę, obtocz dokładnie w curry, wstaw do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotuj wywar: w garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie posiekaną cebulę, dodaj czosnek, posiekany por, smaż przez kilka minut.
Ziemniaki pokrój w kostkę, pokrój również marchewkę, dodaj warzywa do cebuli, czosnku i pora, wymieszaj, wlej wodę trochę ponad warzywa, dodaj kurkumę , kostkę rosołową i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki i marchewka zmiękną.
Źródło zdjęcia: canva/egal Kurczaka wyjmij z lodówki i podsmaż na oliwie na osobnej patelni, następnie dodaj go do zupy. Do wywaru dodaj również serki topione i gotuj, aż całkowicie się rozpuszczą. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, podaj z posiekanym szczypiorkiem.