Zupa serowa z serków topionych
Zupa serowa z serków topionych to błyskawiczne i pyszne danie dla całej rodziny. Gęsta, serowo-śmietanowa zupa z dodatkiem szczypiorku, cebuli i czosnku smakuje wyśmienicie. Zupa jest świetnym pomysłem na obiad, lunch lub kolację na ciepło. Poznaj przepis na ekspresową zupę serową z serków topionych.
Zupa z serków topionych jest zupą, którą przygotujesz w zaledwie kilka minut ze składników, które z pewnością masz w domu. Delikatne serki topione, śmietanka, szczypiorek i bulion tworzą aksamitną i pyszną zupę krem dla całej rodziny.
Zupę z serków topionych możesz ugotować na wywarze warzywnym, rosole z poprzedniego dnia lub kostce rosołowej, jeśli chcesz szybko przygotować pyszne danie. Do zupy serowej możesz również dodać suszone pomidory lub plasterki szynki prowansalskiej. W poniższym przepisie zupa podana jest ze szczypiorkiem i kolorowym pieprzem.
Zupę serową możesz ugotować również z klopsikami wieprzowymi. Tu poznasz przepis na zupę serową z klopsikami.
Przepis na zupę serową z serków topionych
Składniki dla 4 osób:
250 g serka śmietankowego topionego
cebula czerwona
2 ząbki czosnku
szczypiorek
3 łyżki śmietany
szczypta ziół prowansalskich
pieprz, sól
kostka rosołowa warzywna
łyżka oliwy z oliwek
kolorowy pieprz mielony do dekoracji
Jak przygotować zupę serową z serków topionych?
W garnku z grubym dnem podgrzej oliwę, następnie zeszklij na niej posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlej 700 ml wody, dodaj kostkę rosołową, oprósz ziołami prowansalskimi, pieprzem i gotuj na wolnym ogniu, aż kostka się rozpuści.
Odlej odrobinę wywaru, ostudź i rozrób w nim śmietanę. Serki włóż do garnka z bulionem i gotuj do momentu rozpuszczenia, następnie dodaj śmietanę i zblenduj na gęsty krem.
Zupę dopraw do smaku solą i oprósz posiekanym szczypiorkiem i kolorowym pieprzem.
Smacznego.