Smakosze.pl
Curry z ciecierzycą, batatami i szpinakiem

pixabay.com

Kokosowe curry z ciecierzycą, batatami i szpinakiem

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Katarzyna Woszczyńska

Udostępnij:

To proste danie, ale z idealną równowagą smaków, która sprawia, że ​​chcesz sięgnąć po więcej. Słodycz batatów, kwaskowatość pomidorów i aksamitna konsystencja mleka kokosowego tworzą pyszny, bogaty i niesamowicie satysf

Kokosowe curry z ciecierzycą, batatami i szpinakiem

To proste danie, ale z idealną równowagą smaków, która sprawia, że ​​chcesz sięgnąć po więcej. Słodycz batatów, kwaskowatość pomidorów i aksamitna konsystencja mleka kokosowego tworzą pyszny, bogaty i niesamowicie satysfakcjonujący posiłek. Zdecydowanie jest to przepis, którym będziesz chciał(a) się cieszyć w tym sezonie wielokrotnie.

To tanie i łatwe danie. Przed batatem możesz dodać posiekanego kalafiora, czerwoną paprykę lub cukinię; wrzuć posiekanego gotowanego kurczaka z pomidorami; na 5 minut przed końcem gotowania dodaj surowe krewetki lub kawałki białej ryby; lub podawaj w placku z tartą marchewką, kolendrą i szatkowaną sałatą.

Kokosowe curry z ciecierzycą, batatami i szpinakiem podawaj z:

  • Gotowanym ryże basmati, komosą ryżową, proso lub sorgo

  • Posiekanymi świeżymi liśćmi kolendry

  • Niesłodzonymi wiórkami kokosowymi lub dużymi płatkami kokosowymi

  • Ćwiartkami limonki

Składniki, z których możesz przyrządzić kokosowe curry z ciecierzycą, batatami i szpinakiem:

Oprócz tytułowych batatów, cieciorki i szpinaku, do curry możesz dodać pokrojoną w talarki marchewkę, cebulę, czosnek, brokuły, cukinię lub nawet paprykę, co sprawi, że danie będzie jeszcze zdrowsze, bogatsze w składniki mineralne i witaminy. Jeśli chcesz, żeby Twoje curry zawierało, oprócz cieciorki, więcej białka, możesz dodać pokrojone w kostkę i ugotowane tofu, lub wędzony tempeh; dodaj kurczaka, lub krewetki i rybę, jeśli wolisz białko pochodzenia zwierzęcego.

Przechowywanie kokosowego curry z ciecierzycą, batatami i szpinakiem

Przygotuj kokosowe curry z cieciorką i batatami, ostudź całkowicie, a następnie zamrażaj porcjami do 3 miesięcy. Rozmrażaj w lodówce przez noc, a następnie podgrzej, aż rurka będzie gorąca. Kokosowe curry możesz przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu przez 3 dni.

Przepis na kokosowe curry z ciecierzycą, batatami i szpinakiem

  • 4 łyżki oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia

  • 1 łyżka nasion kuminu

  • 2 średnie cebule, pokrojone w piórka

  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej (do smaku)

  • 3 duże ząbki czosnku, posiekane

  • 5 cm korzenia obranego, startego, świeżego imbiru

  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy

  • 1 łyżeczka ziaren kolendry

  • 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej

  • 1/4 łyżeczki cynamonu

  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

  • 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki chilli

  • 2 liście laurowe

  • 1 duży batat, obrany i pokrojony w kostkę o wielkości ok 3 cm

  • 1 duża marchewka, pokrojona w słupki

  • 1/2 cukinii, pokrojonej w półplasterki

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, odsączonej i wypłukanej (lub 1 puszka)

  • 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów z sokiem

  • 400 ml (puszka) lekkiego lub pełnotłustego mleka kokosowego (ja użyłam pełnotłustego)

  • 200 g świeżego szpinaku, umytego i osuszonego

  • Świeżo zmielony czarny pieprz

  • 2 limonki

  • 1 pęczek kolendry

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni upraż przyprawy; zacznij od wsypania ziaren kolendry i nasion kuminu, po chwili dodaj pozostałe przyprawy w proszku i praż, aż zaczną wydawać zapach (kilka minut), nieustannie mieszając, tak aby się nie przypaliły. Odstaw na bok.

2 . Rozgrzej olej na dużej patelni do głębokiego smażenia (takiej z pokrywką) na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż od czasu do czasu mieszając przez 5 minut, aż zacznie mięknąć. Dodać pora i smaż przez kolejne 5 minut lub do momentu, aż cebula i por zmiękną, a cebula stanie się szklista.

3. Dodaj uprażone przyprawy i mieszaj na ogniu przez minutę, następnie dodaj starty imbir i gotuj przez kolejną minutę.

4. Dodaj kawałki batatów, pokrojoną marchewkę, mleko kokosowe, przepłukaną ciecierzycę i pomidory z puszki. Dobrze wymieszaj, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, nałóż pokrywkę na patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aż batat zmięknie.

5. Zdejmij pokrywkę, dodaj liście szpinaku i cukinię i gotuj przez 3 minuty, aż warzywa lekko zmiękną.

6. Wmieszaj połowę kolendry i wyciśnij połowę limonki. Pozostałą limonkę pokrój na ćwiartki i natychmiast podawaj curry z ugotowanym ryżem, z kawałkami limonki do wyciśnięcia. Posyp pozostałą kolendrą na wierzch każdej porcji i podawaj od razu.

Wskazówka: Jeśli nie lubisz kolendry, zastąp ją natką pietruszki, albo inną zieleniną (np. świeżym, posiekanym szpinakiem albo bazylią tajską).

undefined

Katarzyna WoszczyńskaAutor

Redaktor Katarzyna Woszczyńska

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową

Przepisy

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową. Położysz na stole i goście oniemieją z zachwytu

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Zaskakujące w każdym kęsie kotlety schabowe po dziekańsku. Mamy przepis

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Tomasz Jakubiak dodaje do gołabków nietypowe warzywo. Babcie byłyby zdziwione

Czytaj więcej >
tarta

Przepisy

Rozpływająca się w ustach tarta kawowa. Idealny deser na jesienne dni

Czytaj więcej >
smalec z fasoli

Przepisy

Jak zrobić smalec z fasoli? Roślinne smarowidło lepsze niż tradycyjne

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycące placki twarogowe bez dodatku jajek. Smakują o każdej porze dnia

Czytaj więcej >