Smakosze.pl Przepisy Zupa szczawiowa krem z jajkiem
canva/Максим Крысанов

Zupa szczawiowa krem z jajkiem

22 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa szczawiowa w formie kremu z jajkiem to pomysł na świeży, wiosenny obiad dla całej rodziny. Szczaw podgotowany z wywarem z warzyw ma doskonały, wyraźny smak i aromat. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę szczawiową krem z jajkiem.

Szczaw jest bardzo zdrową rośliną, bogatą w witaminy z gruby B, witaminę C, A i E, wspiera więc pracę układu nerwowego, poprawia koncentrację i pamięć, wzmacnia odporność oraz skórę, włosy i paznokcie. Szczaw to również bogactwo przeciwutleniaczy, opóźniających procesy starzenia oraz zapobiegających powstawaniu komórek nowotworowych.

Mimo wielu prozdrowotnych właściwości, szczawiu nie należy spożywać codziennie, ponieważ zawiera szczawiany, które w nadmiarze mogą wywołać wiele poważnych chorób, w tym uszkodzenie nerek. Raz na jakiś czas spokojnie możemy sobie pozwolić na doskonałą i świeżą zupę szczawiową, która uzupełni niedobory niezbędnych witamin.

Zupa szczawiowa ma doskonały, wyraźny smak i aromat. Szczaw nadaje daniu ostrości, a warzywa podsmażone na maśle, następnie gotowane, tworzą genialny bulion. Zupę krem szczawiową podawaj z jajkiem, możesz dodać również koperek, chrzan, śmietanę.

Ze szczawiu przygotujesz również pyszny barszcz, czyli prawdziwą bombę witaminową dla całej rodziny. Tu poznasz przepis na doskonały barszczyk ze szczawiu .

Przepis na zupę szczawiową krem z jajkiem

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g szczawiu

  • 3 ziemniaki

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • cebula czerwona

  • łyżka masła

  • sól, pieprz

  • 4 jajka

Jak ugotować zupę krem szczawiową z jajkiem?

W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle posiekaną cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, oprósz solą, pieprzem i smaż przez kilka minut.

Do garnka wlej 500 ml wody i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie, w tym czasie ugotuj jajka na twardo. Do wywaru dodaj szczaw, wymieszaj i gotuj przez kilka minut, następnie zupę zblenduj na gładki krem, w razie potrzeby dolewając wodę, aby go rozrzedzić. Dopraw solą, pieprzem i podawaj z jajkiem.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy