Zupa szczawiowa krem z jajkiem
Zupa szczawiowa w formie kremu z jajkiem to pomysł na świeży, wiosenny obiad dla całej rodziny. Szczaw podgotowany z wywarem z warzyw ma doskonały, wyraźny smak i aromat. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę szczawiową krem z jajkiem.
Szczaw jest bardzo zdrową rośliną, bogatą w witaminy z gruby B, witaminę C, A i E, wspiera więc pracę układu nerwowego, poprawia koncentrację i pamięć, wzmacnia odporność oraz skórę, włosy i paznokcie. Szczaw to również bogactwo przeciwutleniaczy, opóźniających procesy starzenia oraz zapobiegających powstawaniu komórek nowotworowych.
Mimo wielu prozdrowotnych właściwości, szczawiu nie należy spożywać codziennie, ponieważ zawiera szczawiany, które w nadmiarze mogą wywołać wiele poważnych chorób, w tym uszkodzenie nerek. Raz na jakiś czas spokojnie możemy sobie pozwolić na doskonałą i świeżą zupę szczawiową, która uzupełni niedobory niezbędnych witamin.
Zupa szczawiowa ma doskonały, wyraźny smak i aromat. Szczaw nadaje daniu ostrości, a warzywa podsmażone na maśle, następnie gotowane, tworzą genialny bulion. Zupę krem szczawiową podawaj z jajkiem, możesz dodać również koperek, chrzan, śmietanę.
Ze szczawiu przygotujesz również pyszny barszcz, czyli prawdziwą bombę witaminową dla całej rodziny. Tu poznasz przepis na doskonały barszczyk ze szczawiu .
Przepis na zupę szczawiową krem z jajkiem
Składniki na 4 porcje:
-
250 g szczawiu
-
3 ziemniaki
-
marchewka
-
korzeń pietruszki
-
kawałek selera
-
cebula czerwona
-
łyżka masła
-
sól, pieprz
-
4 jajka
Jak ugotować zupę krem szczawiową z jajkiem?
W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle posiekaną cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, oprósz solą, pieprzem i smaż przez kilka minut.
Do garnka wlej 500 ml wody i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie, w tym czasie ugotuj jajka na twardo. Do wywaru dodaj szczaw, wymieszaj i gotuj przez kilka minut, następnie zupę zblenduj na gładki krem, w razie potrzeby dolewając wodę, aby go rozrzedzić. Dopraw solą, pieprzem i podawaj z jajkiem.
Smacznego.