Wyjątkowy przepis na barszcz ze szczawiu
Barszcz ze szczawiu to staropolska zupa, która do dziś cieszy się ogromną popularnością. To wręcz idealna propozycja na lekki, sezonowy obiad. Podajemy najlepszy przepis na to cudowne, lekkie danie.
Przepis na barszcz ze szczawiu
Składniki:
kilogram szczawiu lub przecier ze szczawiu
3 ząbki czosnku
100 g masła
1,2 l bulionu
100 g jogurtu naturalnego
4 jajka na twardo
sól, pieprz i cukier do smaku
Sposób wykonania:
Dokładnie opłukaj i osącz szczaw na sicie, a następnie go dokładni posiekaj. Obierz dwa ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę. W garnku roztop połowę masła, podduś na nim rozdrobniony czosnek i szczaw i zalej je gorącym bulionem. Gotuj zupę przez 2 minuty, a następnie ją zmiksuj.
Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem. Podawaj ją z ugotowanymi na twardo jajkami oraz kromkami pełnoziarnistego pieczywa. Dlaczego ten pierwszy dodatek jest niezbędny w barszczu ze szczawiu?
Dlaczego dodajemy jajko do zup na bazie szczawiu?
Dodajemy jajko do zupy szczawiowej nie tylko ze względu na walory smakowe. Potrafi ono zneutralizować szkodliwy wpływ szczawianów. Jest ono cennym źródłem wapnia. Gdy zjemy tak podaną zupę, nie musimy się obawiać, że coś nam może zaszkodzić.
Sam kwas szczawianowy może źle wpływać na przyswajanie magnezu i wapnia oraz powodować powstawanie kamieni nerkowych, dlatego przygotowując potrawy na jego bazie koniecznie musimy zwrócić uwagę na to, aby znajdowały się w nim składniki, które zneutralizują jego szkodliwe działanie.
Sposób przygotowania [EMBED-19]
Sposób przygotowania barszcz szczawiowego obejrzysz również na kanale Wiejskie Inspiracje na You Tube.
Polecamy również przepisy na inne pyszne zupy. Na naszej stronie znajdziecie m.in. wyjątkowy przepis na krem pomidorowy oraz botwinkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel se / haps
undefinedundefinedundefinedundefined