Smakosze.pl Przepisy Łatwy przepis na ciasto serowo-makowe
canva/jlipko

Łatwy przepis na ciasto serowo-makowe

12 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasto serowo-makowe, czyli seromakowiec to doskonały wypiek święta i ważne uroczystości. Charakterystyczny, intensywny smak masy makowej idealnie komponuje się z delikatną, puszystą masą serową i kruchym spodem. W moim domu ciasto serowo-makowe jest podstawowym wypiekiem na Boże Narodzenie, ale często przygotowuję je również w zwykły weekend, ponieważ doskonale komponuje się z aromatyczną, mocną kawą.

Ciasto serowo-makowe możesz przygotować warstwami, tak, jak w przepisie. Możesz również połączyć obie masy w tortownicy, aby uzyskać ciekawe wzory z maku i sera. Do dekoracji wykorzystaj pokruszone orzechy laskowe i włoskie, wiórki czekolady lub przygotuj polewę czekoladową. Każdy rodzaj dekoracji doskonale łączy się z tym delikatnym, wyjątkowym ciastem.

Do przygotowania masy makowej wykorzystałam gotowy mak w puszcze. Możesz również samodzielnie go przygotować, zalewając surowy mak wrzątkiem, następnie zmielić i dodaj miód, żurawinę i ulubione bakalie.

Ciasto serowo-makowe jest doskonałe na święta. Jeśli szukasz przepisu na równie pyszne, tradycyjne ciasto - tu znajdziesz przepis na makowiec zawijany z orzechami i żurawiną .

Przepis na ciasto serowo-makowe

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm

Spód:

  • 200 g mąki pszennej

  • 50 g cukru pudru

  • 120 g masła w temperaturze pokojowej

Masa makowa:

  • 650 g masy makowej

  • 4 jajka

  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg sera do sernika

  • 4 jajka

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • 200 g cukru pudru

  • 2 saszetki cukru wanilinowego

Jak przygotować ciasto serowo-makowe?

Do większej miski wsyp mąkę, cukier i posiekane masło, rozrabiaj do uzyskania jednolitej masy. Wyłóż formę papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto, dokładnie rozprowadź i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C, wstaw blachę i piecz 15 minut.

Przygotuj masę makową: białka oddziel od żółtek. Do białej dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z masą serową, następnie dodaj pianę i delikatnie połącz łyżką. Gotową masę wyłóż na upieczony spód ciasta.

Przygotuj masę serową: ser ubij mikserem z cukrem pudrem, mąką i cukrem wanilinowym. Dodaj kolejno po jajku, za każdym razem krótko mieszając. Masę przełóż do tortownicy.

Formę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 60 minut. Drzwi piekarnika uchyl delikatnie po 30 minutach, po kolejnych 30 możesz już wyjąć ciasto. Jeśli wyjmiesz ciasto od razu po upieczeniu, sernik opadnie.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy