Makowiec wielkanocny
Pixabay/Pexels

Makowiec zawijany z orzechami, żurawiną i lukrem

Mówi się, że nie ma świąt bez makowca. To jedno z ciast, które gości na naszych stołach podczas wielkanocnego śniadania. Tradycyjny makowiec warto jednak przygotować również bez okazji. Zobacz nasz przepis na tradycyjny makowiec z lukrem i domową masą makową!

Makowiec zawijany na święta wielkanocne

Święta to wyjątkowy czas spotkań z rodziną i wspólnych poczęstunków. Na stołach nie brakuje potraw takich jak faszerowane jajka, pieczone szynki czy wszelakie sałatki. Nie da nie ukryć, że równie ważny jest deser. Na szczęście na święta nie musimy nie ograniczać, więc warto skusić się na domowe wypieki. Do ciast, które wiodą prym na świątecznych stołach zaliczamy sernik, babkę i oczywiście makowiec. Bez tego ostatniego wielu z nas nie wyobraża sobie świętowania. Nic dziwnego! Wilgotna masa makowa z chrupiącymi orzechami i suszonymi owocami w cieście drożdżowym to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Czy warto robić domową masę makową do zawijanego makowca?

Odpowiadamy: warto! W sklepach możemy kupić gotowe masy makowe, jednak często ich skład pozostawia wiele do życzenia. Syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia modyfikowana czy substancje konserwujące takie jak dwutlenek siarki to tylko niektóre z nich. Kupne masy makowe są bez porównania mniej zdrowsze niż domowe. Przygotowanie własnej masy makowej nie zabierze Ci tak wiele czasu, jak możesz przypuszczać. Aby skrócić sobie czas pracy, kup zmielony mak, bo to mielenie maku odstrasza nas najbardziej. Do domowej masy makowej możesz dodać prawdziwy (!) miód, ulubione bakalie i aromaty. Przekonaliśmy Cię? A więc do dzieła!

Przepis na makowiec zawijany z orzechami, żurawiną i lukrem


Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
  • 50 g masła (pół kostki)
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru


Masa makowa:

  • 500 g zmielonego maku
  • 150 g cukru (jasnego, brązowego)
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g siekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 4 białka
  • szczypta soli


Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudu
  • 3-4 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Wsyp zmielony mak do garnka i zalej wrzącą wodą, tak, żeby przykryła cały mak. Gotuj przez 20 minut i zostaw do wystygnięcia. Potem odciśnij mak z nadmiaru wody; użyj do tego najlepiej lnianego ręcznika kuchennego.W garnku po maku roztop łyżkę masła z cukrem i 3 łyżkami miodu. Następnie wsyp rodzynki, suszoną żurawinę, posiekane włoskie orzechy i skórkę pomarańczową. Podgrzewaj przez 5 minut mieszając.

Zestaw garnek z ognia. Do podgrzanych bakalii dodaj mak, aromat migdałowy i łyżeczkę cynamonu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli masa makowa jest za sucha, możesz dodać odrobinę likieru Amaretto albo soku z cytryny.

Teraz czas na ciasto drożdżowe. Do miski wsyp mąkę, zrób dołek, dodaj do niego pokruszone drożdże i posyp cukrem. Podgrzej mleko i wlej je do dołka. Mieszaj je z drożdżami dodając odrobinę mąki (zagarnij ją do środka). Przykryj miskę ściereczką i zostaw całość do wyrośnięcia na około 25 min.

Po tym czasie dodaj 4 żółtka i wymieszaj wszystkie składniki łyżką. Następnie dodaj roztopione masło. Wyrabiaj wszystkie składniki przez 15 minut na jednolitą i elastyczną masę. Uformuj z niej kulę i odstaw miskę w ciepłe miejsce (np. lekko rozgrzanym piekarniku) na godzinę, aby ciasto wyrosło.

W międzyczasie ubij 4 białka na sztywną pianę i wymieszaj z masą makową. Możesz dodać szczyptę soli. Przygotuj stolnicę i wyłóż na nią ciasto. Nie powinno kleić się do drewnianego blatu stolnicy, ponieważ zawiera dużo masła. Powyrabiaj je i podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 35 cm lub placek o grubości 1,5 cm i wyłóż masą makową. Zostaw przynajmniej 1,5 cm wolnego ciasta od brzegu.

Zwiń makowiec w rulon od dłuższego brzegu i zlep. Połóż roladę na natłuszczonym papierze do pieczenia i zawiń ją w niego. Zrób to w ten sposób, żeby każda strucla miała około 2 cm wolnej przestrzeni na swobodne wyrośnięcie. Odłóż obydwie rolady w papierze na 20 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz makowce przez 35-40 minut. Po tym czasie uchyl piekarnik i zostaw rolady jeszcze na 15 minut.

Przygotuj lukier: wsyp cukier puder do miseczki i rozetrzyj z gorącą wodą. Gdy makowiec wystygnie, polej go lukrem i udekoruj wedle uznania. Możesz również polać makowiec polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

Następny artykuł