Ania miesza z musztardą i zalewa nią ogórki. Są lepsze nawet niż kiszone
Tradycyjne przetwory z ogórków to przeszłość. Wypróbuj przepis znaleziony w Internecie, a tego typu ogórki będziesz robić, co roku. Smak bierze się z zalewy, którą przygotujesz między innymi z musztardy. Dzięki niej ogórki nigdy nie smakowały lepiej.
Sezon na ogórki, czyli każda gospodyni robi przetwory
Sezon na ogórki trwa w pełni. Wiele gospodyń szuka innych sposobów na przetwory inne niż te kiszone czy małosolne. Nam udało się znaleźć wyjątkowy przepis na YouTubie, gdzie prowadząca kanał Ania Zyśk - jedz.pysznie dzieli się swoimi licznymi przepisami.
Jednym z nich był ten na ogórki. Przepis na zalewę, która nada im smaku, poznasz w dalszej części artykułu. Zachwycą nawet najbardziej wybrednych domowników. Wypróbuj sposób, a dodane do obiadu zamienią w doskonałą ucztę.
Ogórki i musztarda
Najważniejszym składnikiem są przede wszystkim ogórki. Zadbaj o to, aby były świeże, ale nie były zbyt dojrzałe. Kolejnym istotnym produktem jest musztarda, dzięki której zalewa jest doskonała. Potrzebne są także inne składniki, których nie ma zbyt wiele. Przekonasz się, kiedy sprawdzisz listę umieszczona poniżej.
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 100 g musztardy stołowej
- 500 ml wody
- 150 g cukru
- 100 ml octu
- 12 g soli
Przepis na ogórki w zalewie musztardowej
Do garnka wlej wód oraz ocet. Wsyp cukier, sól oraz dodaj musztardę. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie zagotuj zalewę. Ogórki obierz ze skóry i ciasno upchaj w wyparzonych wcześniej słoikach.
Zalej je zalewą, w taki sposób, aby w całości zakryły warzywo. Szczelnie zakręć słoiki. Na koniec poddaj je pasteryzacji, pozostaw do wystudzenia. Przechowuj je w chłodnym i zacienionym miejscu. Sprawdź, co przygotowała dla klientów w tym tygodniu Biedronka oraz poznaj przepis na obiad w 15 minut .