Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrobiłam na próbę schabowe po lubelsku. Kotletów już nigdy nie usmażę inaczej
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.11.2024 13:57

Zrobiłam na próbę schabowe po lubelsku. Kotletów już nigdy nie usmażę inaczej

smażenie kotletów schabowych
Fot. Shutterstock/adriaticfoto

Znudziły Ci się zwykłe kotlety schabowe? Przygotuj je w nieco inny sposób, a nie pożałujesz. Niedawno zrobiłam schabowe po lubelsku i te kotlety skradły moje podniebienie. Soczyste, delikatne mięso w panierce, której wcześniej nie znałam. Sekret tkwi w mące.

Nie ma lepszych schabowych

Co takiego wyróżnia kotlety schabowe po lubelsku? Mąka, którą wykorzystujemy do panierowania mięsa. Zamiast w pszennej, kotlety obtoczyłam w mące gryczanej. Smak usmażonych schabowych jest nie do podrobienia.

Mąka gryczana nadaje delikatnej, orzechowej nuty smakowej, która doskonale komponują się z wieprzowiną. Kotlety smażę na maśle klarowanym, by dodatkowo wzmocnić ich aromat. Doskonałym tłuszczem do smażenia jest także smalec.

kotlet schabowy.jpg
Fot. Canva/amirphoto
Klienci Lidla oburzeni. Powodem zamieszania są polskie jajka

Przepis na kotlety po lubelsku

Składniki na 4 porcje:

  • 4 plastry schabu wieprzowego
  • jajko
  • mąka gryczana
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • masło klarowane lub smalec do smażenia

Jak przygotować schabowe w chrupiącej panierce?

Schab umyj, osusz i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprósz solą, pieprzem i odstaw na chwilę. Po kilku minutach każdą porcję mięsa obtocz w mące gryczanej, następnie w jajku i bułce tartej. Na patelni rozpuść masło klarowane lub smalec.

Kotlety smaż przez kilka minut z każdej strony do uzyskania złocistej, chrupiącej panierki. Podawaj z ulubionymi dodatkami, smacznego!

Na obiad polecamy również mielone od Strzelczyka, a także rozgrzewającą zupę. W sam raz na jesienne chłody.

kotlet schabowy.jpg
Fot. Canva/PeeterS