Aromatyczny pasztet z grzybami. 1 popularne warzywo z powodzeniem zastępuje mięso
Wyjątkowo prosty w przygotowaniu, a równocześnie przepyszny. Taki właśnie jest nasz selerowy pasztet. Jeśli dodasz do niego leśne grzyby, uzyskasz wyjątkowo aromatyczną, jesienną przekąskę. Pasztet z grzybami będzie doskonałym dodatkiem do kanapek oraz elegancką, zimną przystawką.
Warzywny pasztet z grzybami jest potrawą bezglutenową. Dodatkowo zawiera dużo mniej tłuszczu, niż jego mięsny odpowiednik. Wegetariański pasztet z grzybami jest daniem, które przypasuje każdemu smakoszowi.
Przepis na warzywny pasztet z grzybami
Składniki:
-
2 duże korzenie selera
-
1 duża marchew
-
1 cebula
-
3-4 ząbki czosnku
-
700-800 g grzybów leśnych
-
4 jajka
-
4 łyżki oleju
-
5 łyżek płatków owsianych
-
1 łyżka masła
-
1 garść orzechów włoskich do obsypania formy do pieczenia
-
tymianek
-
majeranek
-
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić apetyczny pasztet z grzybami?
Przygotuj warzywa do pasztetu z grzybami. W tym celu korzenie selera obierz i pokrój w gruba kostkę . W ten sam sposób potraktuj marchew . Z cebuli usuń zewnętrzną łupinę .
Przygotowane warzywa do pasztetu z grzybami włóż do garnka i dołóż do nich 4 łyżki oleju . Wstaw garnek na bardzo mały ogień i podgrzewaj całość do momentu, aż warzywa puszczą nieco wody. Następnie duś je pod przykryciem do czasu, kiedy będą miękkie. Powinno to zająć ok. 40-50 minut, zależnie od wielkości kawałków.
W międzyczasie grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki . Podsmaż je na patelni na dobrze rozgrzanym maśle . Kiedy płyn puszczony przez grzyby nieco odparuje, dodaj do nich przeciśnięty przez praskę lub posiekany drobno czosnek i smaż jeszcze chwilę.
Miękkie warzywa do pasztetu z grzybami, a także zawartość patelni przełóż do blendera lub zmiel za pomocą maszynki do mięsa . Gładką masę dokładnie wymieszaj z jajkami , płatkami owsianymi, a także dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj także roztarte w dłoniach zioła .
Orzechy włoskie zmiel w młynku lub bardzo drobno posiekaj . Formę do pieczenia pasztetu z grzybami wysmaruj masłem i posyp orzechami . Na koniec przełóż do niej masę pasztetową.
Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C. Pasztet z grzybami piecz ok. 45 minut . Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia . Pasztet z grzybami doskonale komponuje się z sosem tatarskim. Mamy w zanadrzu niejeden przepis na warzywny pasztet . Dodatek żółtego sera do pasztetowej masy to prawdziwy hit .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ania Starmach zamiast szarlotki robi jabłka pod kruszonką. Ekspresowy deser zachwyca smakiem
-
Zostało Ci ciasto na pierogi? Nigdy go nie wyrzucaj. Oto garść pomysłów na jego wykorzystanie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama