Aromatyczny pasztet z soczewicy. Sekretem smaku jest mieszanka wspaniałych przypraw
Jesteśmy przekonani, że pokochacie nasz aromatyczny pasztet z soczewicy. Sekretem jego smaku jest mieszanka wspaniałych przypraw. Dzięki niej potrawa kusi już w czasie pieczenia, wypełniając kuchnię niepowtarzalną wonią. Koniecznie przetestujcie przepis na ten bezmięsny, pożywny pasztet. Pasztety zwykle robi się z mięsa, a nawet z mieszanki mięs. Jednak można zrobić też pasztet rybny, jajeczny, a nawet warzywny. I właśnie na ten ostatni, a dokładniej na pasztet z soczewicy chcielibyśmy was dziś zaprosić. Jest pełen smaku i aromatu, dzięki temu, że dodaliśmy do niego też inne warzywa, ale przede wszystkim moc doskonałych przypraw.
Jak zrobić pasztet z soczewicy?
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 cebula
1 pietruszka
2 marchewki
pół niedużego selera
3-4 ząbki czosnku
olej
2 łyżki masła
3 łyżki pestek dyni
1 jajko
1/2 szklanki tartej bułki
curry
papryka w proszku słodka i ostra
sól, pieprz
Przygotowanie pasztetu bez mięsa
Soczewicę opłucz, zalej 1/2 l wody, zagotuj. Dodaj trochę soli i gotuj ją do czasu, aż się rozgotuje.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pietruszkę, marchew i seler obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj masło. Wsyp cebulę i zeszklij ją, co jakiś czas mieszając. Wtedy dodaj starte warzywa i czosnek i smaż je, aż będą miękkie.
Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Dodaj je wraz z podsmażonymi warzywami do soczewicy. Masę wymieszaj z jajkiem i tartą bułką. Porządnie dopraw do smaku.
Podłużną formę natłuść olejem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę na pasztet, lekko ubij łyżką. Piecz ok. 50 minut w 200 st. C.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pasztet z cukinii i żółtego sera, a także na pasztet z selera.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ogórki po cygańsku przyprawiają o zawrót głowy. Ich smak rozpala zmysły, nikt nie może się oprzeć
Jak rozbić kotlety schabowe bez tłuczka do mięsa? Pomoże 1 banalny patent, łatwiej się nie da
Karkówka w plastrach zachwyca soczystością i smakiem. Idealny pomysł na leniwy obiad
Źródło: copysznego