Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aromatyczny pasztet z soczewicy. Sekretem smaku jest mieszanka wspaniałych przypraw
Renata Materlińska
Renata Materlińska 02.08.2022 22:37

Aromatyczny pasztet z soczewicy. Sekretem smaku jest mieszanka wspaniałych przypraw

pasztet z soczewicy
canva/Grzegorz Januszewicz

Jesteśmy przekonani, że pokochacie nasz aromatyczny pasztet z soczewicy. Sekretem jego smaku jest mieszanka wspaniałych przypraw. Dzięki niej potrawa kusi już w czasie pieczenia, wypełniając kuchnię niepowtarzalną wonią. Koniecznie przetestujcie przepis na ten bezmięsny, pożywny pasztet. Pasztety zwykle robi się z mięsa, a nawet z mieszanki mięs. Jednak można zrobić też pasztet rybny, jajeczny, a nawet warzywny. I właśnie na ten ostatni, a dokładniej na pasztet z soczewicy chcielibyśmy was dziś zaprosić. Jest pełen smaku i aromatu, dzięki temu, że dodaliśmy do niego też inne warzywa, ale przede wszystkim moc doskonałych przypraw.

Jak zrobić pasztet z soczewicy?

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy

  • 1 cebula

  • 1 pietruszka

  • 2 marchewki

  • pół niedużego selera

  • 3-4 ząbki czosnku

  • olej

  • 2 łyżki masła

  • 3 łyżki pestek dyni

  • 1 jajko

  • 1/2 szklanki tartej bułki

  • curry

  • papryka w proszku słodka i ostra

  • sól, pieprz

Przygotowanie pasztetu bez mięsa

Soczewicę opłucz, zalej 1/2 l wody, zagotuj. Dodaj trochę soli i gotuj ją do czasu, aż się rozgotuje.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pietruszkę, marchew i seler obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj masło. Wsyp cebulę i zeszklij ją, co jakiś czas mieszając. Wtedy dodaj starte warzywa i czosnek i smaż je, aż będą miękkie.

Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Dodaj je wraz z podsmażonymi warzywami do soczewicy. Masę wymieszaj z jajkiem i tartą bułką. Porządnie dopraw do smaku.

Podłużną formę natłuść olejem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę na pasztet, lekko ubij łyżką. Piecz ok. 50 minut w 200 st. C.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pasztet z cukinii i żółtego sera, a także na pasztet z selera.

soczewica
canva/Zerbor

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: copysznego