Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rewelacyjny pasztet z cukinii z dodatkiem żółtego sera. Doskonały do chleba
Renata Materlińska
Renata Materlińska 31.07.2022 15:36

Rewelacyjny pasztet z cukinii z dodatkiem żółtego sera. Doskonały do chleba

pasztet z cukinii
canva/thepiwko

Poznajcie przepis na rewelacyjny pasztet z cukinii z dodatkiem żółtego sera. Będzie doskonały do chleba, na przekąskę, a także jako dodatek do obiadu. Nie ma w nim ani grama mięsa, lecz jeszcze kilka innych warzyw, trochę sera, jajek i przypraw. Jest pyszny i pożywny.

Pasztet większości osób kojarzy się z mięsną potrawą przyrządzaną głównie na święta. Jednak na wzór klasycznego pasztetu można przygotować pasztet z warzyw. Wystarczy tylko zastąpić mięso na przykład cukinią, a powstanie jarski pasztet z cukinii. Będziecie pozytywnie zaskoczeni jego smakiem i lekkością.

Przepis na pasztet z cukinii i żółtego sera

Składniki:

  • 2 nieduże, młode cukinie

  • 2 marchewki

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 jajka

  • 3/4 szklanki tartej bułki

  • 10 dag startego żółtego sera

  • 4-5 łyżek oleju

  • natka pietruszki

  • kurkuma

  • papryka mielona słodka i ostra

  • sól, pieprz

Przygotowanie pasztetu z cukinii i sera

Cukinie umyj, zetrzyj na tace o dużych oczkach. Masę przełóż na sito, pozostaw na 15 minut. Marchewki obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do odciśniętej cukinii.

Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Pod koniec dodaj posiekany czosnek, podsmaż. Cebulę i czosnek dodaj do startych warzyw.

Wbij jajka, wsyp tartą bułkę, starty ser i posiekaną natkę, dodaj olej i przyprawy. Masę dokładnie wymieszaj, najlepiej dłonią.

Formę na pasztet natłuść olejem. Przełóż do niej masę, lekko ubij ją łyżką. Piecz ok. godzinę w piekarniku o temperaturze 180 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pasztet z selera, a także na pasztet jajeczny.

cukinia
canva/MelanieMaier

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tysiagotuje