Rewelacyjny pasztet z cukinii z dodatkiem żółtego sera. Doskonały do chleba
Poznajcie przepis na rewelacyjny pasztet z cukinii z dodatkiem żółtego sera. Będzie doskonały do chleba, na przekąskę, a także jako dodatek do obiadu. Nie ma w nim ani grama mięsa, lecz jeszcze kilka innych warzyw, trochę sera, jajek i przypraw. Jest pyszny i pożywny.
Pasztet większości osób kojarzy się z mięsną potrawą przyrządzaną głównie na święta. Jednak na wzór klasycznego pasztetu można przygotować pasztet z warzyw. Wystarczy tylko zastąpić mięso na przykład cukinią, a powstanie jarski pasztet z cukinii. Będziecie pozytywnie zaskoczeni jego smakiem i lekkością.
Przepis na pasztet z cukinii i żółtego sera
Składniki:
2 nieduże, młode cukinie
2 marchewki
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 jajka
3/4 szklanki tartej bułki
10 dag startego żółtego sera
4-5 łyżek oleju
natka pietruszki
kurkuma
papryka mielona słodka i ostra
sól, pieprz
Przygotowanie pasztetu z cukinii i sera
Cukinie umyj, zetrzyj na tace o dużych oczkach. Masę przełóż na sito, pozostaw na 15 minut. Marchewki obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do odciśniętej cukinii.
Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Pod koniec dodaj posiekany czosnek, podsmaż. Cebulę i czosnek dodaj do startych warzyw.
Wbij jajka, wsyp tartą bułkę, starty ser i posiekaną natkę, dodaj olej i przyprawy. Masę dokładnie wymieszaj, najlepiej dłonią.
Formę na pasztet natłuść olejem. Przełóż do niej masę, lekko ubij ją łyżką. Piecz ok. godzinę w piekarniku o temperaturze 180 st. C.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pasztet z selera, a także na pasztet jajeczny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babciny przepis na duszone żeberka. Sekret tkwi w 1 ważnej zasadzie
Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek? Mamy najlepsze rozwiązania
Soczyste kotlety mielone z żółtym serem i majonezem. Klasyka w nowym wydaniu
Źródło: tysiagotuje