Smakosze.pl Przepisy Babcia Kazia od lat robi wspaniałą kapustę zasmażaną. Kluczem do sukcesu jest 1 czynność i dobór przypraw
Canva / Mariha-kitchen

Babcia Kazia od lat robi wspaniałą kapustę zasmażaną. Kluczem do sukcesu jest 1 czynność i dobór przypraw

1 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kapusta zasmażana babci Kazi od lat jako pierwsza znika z obiadowych talerzy. O jej wyjątkowym smaku możesz przekonać się, odtwarzając jej przepis w swojej kuchni. Cała tajemnica tego dania tkwi w początkowym podsmażeniu warzywa na złoty kolor. Spróbujcie raz, a już nigdy nie przyrządzicie kapusty inaczej.

Babcia Kazia starannie dobiera przyprawy do swojej kapusty zasmażanej. Do potrawy dodaje zarówno kminek, jak i kmin rzymski. To połączenie stało się prawdziwym hitem podczas rodzinnych uroczystości. Smak kapusty jest nie do opisania.

Przepis na kapustę zasmażaną według babci Kazi

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej

  • 1 cebula

  • 0,5 łyżeczki kminku

  • duża szczypta kminu rzymskiego mielonego

  • 1-2 ziarna ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • 1-2 łyżki smalcu

  • olej

  • 1 łyżeczka mąki pszennej

  • sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić obłędną kapustę zasmażaną?

Warzywo do kapusty zasmażanej przelej gorącą, przegotowaną wodą . Następnie drobno je posiekaj. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego kapustę . Podsmażaj, aż nabierze wyraźnie złotego koloru .

Do kapusty zasmażanej dodaj przyprawy . Soli i pieprzu dosyp wedle własnego uznania. Całość wymieszaj .

Cebulę do kapusty zasmażanej obierz i drobno posiekaj . Jedną połowę d odaj od razu do garnka z kapustą . Drugą część obsmaż na złoto na rozgrzanej 1 łyżce smalcu i dopiero wtedy dołóż do pozostałych składników .

Z drugiej łyżki smalcu i mąki przygotuj zasmażkę . Następnie wymieszaj ją z kapustą i doprowadź całość do wrzenia . Kapustę zasmażaną gotuj na małym ogniu jeszcze kilka minut, cały czas mieszając . Po tym czasie danie gotowe jest do podania .

Zapiekane z kapustą łazanki będą hitem na świątecznym stole . Zimowa kapusta duszona z jabłkiem jest nie lada przysmakiem .

Canva / zeleno
Canva / zeleno

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy