Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Łazanki zapiekane z kapustą i grzybami. Proste, szybkie, smakują każdego dnia
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.11.2022 09:52

Łazanki zapiekane z kapustą i grzybami. Proste, szybkie, smakują każdego dnia

Łazanki zapiekane z kapustą i grzybami
Screen z filmu pochodzi z kanału KitchenBookTv na YouTube

Łazanki z kapustą są kultowym daniem. Jednak mało kto wie, że makaron z pysznymi dodatkami można zapiec. Prosta czynność sprawi, że potrawa będzie miała pełniejszy smak. Podduś więc kapustę z grzybami, wymieszaj z makaronem i wstaw do piekarnika. W ten sposób przygotujesz prosty obiad, a nawet świąteczną potrawę.

Łazanki zapiekane z dodatkiem kapusty kiszonej i surowej oraz grzybami i kminkiem są prostym daniem, które wychodzi za każdym razem. Makaron z piekarnika z aromatyczną mieszanką smakuje fantastycznie i jest doskonałym pomysłem na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny.

Do przygotowania łazanek zapiekanych wykorzystuję kapustę białą i kiszoną. Kiszonka doskonale wzmacnia smak całej potrawy. Kapustę łączę z suszonymi grzybami przesmażonymi z cebulą. Dodaję również solidną porcję kminku. Ugotowane łazanki mieszam z dodatkami i zapiekam w piekarniku. To najsmaczniejsza wersja kultowej potrawy.

Dzień przed przyrządzaniem łazanek zapiekanych moczę suszone grzyby, żeby zdążyły zmięknąć. Wodę po moczeniu przelewam do pojemnika na lód, w ten sposób otrzymuję naturalne kostki smakowe, które wykorzystuję do wzmocnienia smaku zup, sosów i potraw mięsnych.

Przepis na łazanki zapiekane z kapustą i suszonymi grzybami

Składniki:

  • 30 dag makaronu łazanki

  • 50 dag kapusty białej

  • 50 dag kiszonej kapusty

  • 1 duża cebula

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 20 g suszonych grzybów

  • łyżka masła klarowanego

  • sól, pieprz

  • kminek do smaku

Jak przyrządzić łazanki zapiekane z kapustą? Są w sam raz na obiad

Suszone grzyby opłucz, zalej wodą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby zmiękły. Następnego dnia pokrój bardzo drobno grzyby i gotuj przez 30 minut od momentu wrzenia wody, odcedź.

Kapustę białą i kiszoną drobno poszatkuj i włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Zalej wodą, wsyp łyżeczkę soli i gotuj na małym ogniu do miękkości. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij ją na maśle, następnie dodaj grzyby i smaż chwilę.

Kapustę odcedź, wyjmij liście laurowe, ziele angielskie i przełóż do większego garnka. Dodaj podsmażoną cebulę z grzybami i smaż chwilę, całość dopraw do smaku solą, pieprzem, kminkiem.

Ugotuj makaron łazanki według instrukcji na opakowaniu. Łazanki wymieszaj z kapustą i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 20-30 minut.

Pomysł na równie smaczny obiad? Przygotuj jarskie krokiety z kaszy gryczanej oraz gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Cała rodzina będzie zachwyca.

kapusta do łazanek
canva/kabVisio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: