Przenigdy nie wyrzucaj łupin cebuli, zrobisz z nich wyjątkową przyprawę
Łupiny cebuli nie muszą trafiać do kosza. Zewnętrzną część warzywa w prosty sposób przekształcić w aromatyczną przyprawę i jeszcze nie raz wykorzystać w kuchni. Patent jest bardzo prosty, a efekty oszałamiające. Spróbujecie?
Jeśli do tej pory wyrzucaliście łupiny z cebuli, czas najwyższy skończyć z marnowaniem resztek. Z tego niepozornego składnika można bowiem przygotować świetną przyprawę, która podniesie walory smakowe niejednego dania.
Do czego wykorzystać przyprawę z łupin cebuli?
Popiół cebulowy będzie doskonały do dań, którym chcemy nadać dymny posmak. Sprawdzi się zatem w przyrządzaniu mięs czy rosołu, do którego i tak bardzo często dodajemy opaloną w płomieniu cebulę.
Nuta goryczy, która charakteryzuje zwęglone łupiny, zdaniem niektórych szefów kuchni świetnie pasuje też do deserów. Choć propozycja jest opcją dla odważnych, polecamy spróbować przysmaku i zdecydować. Wykonanie jest bardzo proste i może odbyć się przy okazji pieczenia wytrawnych dań.
Przepis na przyprawę z łupin cebuli
Zrobienie niezwykle aromatycznego dodatku jest banalne. Wystarczy ułożyć zebraną świeżą porcję łupin cebuli na płaskiej blasze i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Resztę załatwi czas. Resztki pieczemy w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez 30 - 40 minut.
Popiół cebulowy studzimy i mielimy go na drobny proszek w młynku do kawy. Przesypujemy do szczelnego słoiczka. Przechowywana w ten sposób przyprawa nie straci aromatu i nie nabierze wilgoci.
Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji na temat przypraw. W tym artykule zebraliśmy przepisy na kilka najpopularniejszych mieszanek, stosowanych w kulinariach. Ten natomiast zawiera wskazówki na ten właściwego dodawania przypraw do potraw.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wymieszaj z czosnkiem i cytryną i zalej miodem. Domowy syrop ma wyjątkowe działanie
Prosty trick sprawi, że najkwaśniejsza mandarynka stanie się słodka. Proste i skuteczne
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama