Smakosze.pl Przepisy Babka wielkanocna bez cukru. Wychodzi idealnie za każdym razem
canva/evgenyb

Babka wielkanocna bez cukru. Wychodzi idealnie za każdym razem

8 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Babka wielkanocna bez cukru to pomysł na lekkie ciasto wielkanocne z mąki z płatków owsianych. Do babki na ksylitolu dodaj suszone bakalie, rodzynki, morele, a będzie zdrowo i pysznie. Poznaj przepis na babkę wielkanocną bez cukru oblaną fit lukrem.

Babka wielkanocna bez cukru to pomysł na pyszne i przede wszystkim lekkie i mało kaloryczne ciasto, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Zamień mąkę pszenną na płatki owsiane górskie, wystarczy, że zmielisz je w blenderze, a otrzymasz zdrową mąkę.

Zamiast cukru do ciasta dodaj ksylitol- to zdrowy i mało kaloryczny zamiennik tradycyjnego cukru. Ksylitol to naturalny słodzik pozyskiwany z soku brzozowego, jest świetnym dodatkiem zarówno do ciast, jak i deserów i słodzenia kawy lub herbaty.

Do babki wielkanocnej dodaj również bakalie, np. suszone daktyle, rodzynki, morele, a ciasto będzie słodkie i bardzo smaczne. Babkę wielkanocną polej fit lukrem, czyli lukrem z ksylitolu zmielonego w młynku lub blenderze, jest równie smaczny, co tradycyjny.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i mało kaloryczne ciasta- tu poznasz przepis na bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli, ciasto rozpływa się w ustach.

Przepis na babkę wielkanocną bez cukru

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych

  • 40 g mąki ziemniaczanej

  • 50 g rodzynek

  • 50 g suszonych moreli

  • 50 g suszonych daktyli

  • 150 ml mocnej, gorzkiej herbaty

  • łyżka soku z cytryny

  • łyżka ksylitolu

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 60 ml oleju rzepakowego

  • masło i mąka to wysmarowania formy

Składniki na lukier bez cukru:

  • 100 g ksylitolu

  • woda

Jak zrobić babkę wielkanocną bez cukru?

Płatki owsiane zblenduj na mąkę, przesyp do miski razem z mąką ziemniaczaną, ksylitolerm i proszkiem do pieczenia. Bakalie posiekaj drobno, przełóż do drugiej miski, wlej zimną herbatę, olej, sok z cytryny, wymieszaj.

Do suchych składników stopniowo dodawaj mąkę, całość miksuj na wolnych obrotach do powstania jednolitej masy na ciasto. Formę wysmaruj masłem, oprósz mąką i wlej ciasto. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 30 minut.

Ksylitol

Źródło zdjęcia: canva/HeikeRau Upieczoną babkę wyjmij z formy i ostudź. Zrób lukier: ksylitol zblenduj na proszek podobny do cukru pudru. Wlej odrobinę wody i energicznie mieszaj, aż powstanie lukier, polej nim ciasto i odstaw, żeby lukier stężał.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy