Bezglutenowe brownie
Bezglutenowe brownie
Masz ochotę na zdrowe i mało kaloryczne ciasto, które przygotujesz w kilkanaście minut? Bezglutenowe brownie z fasoli jest pysznym, bardzo czekoladowym i delikatnym deserem, który posmakuje wszystkim!
Czym jest gluten?
Gluten to białko, które występuje w pszenicy, życie i jęczmieniu. Znajdziesz go więc w makaronach, pieczywie, kaszach i wielu przetworzonych produktach spożywczych. Jest bowiem nośnikiem smaku.Białko to jest zwykle dobrze tolerowane, jednak u osób skłonnych do alergii, chorych na celiakię lub choroby jelit, gluten może powodować bardzo nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu trawiennego.
Produkty zawierające gluten są również wysoko kaloryczne. Zawdzięczają to dużej ilości mąki. Na rynku dostępnych jest wiele produktów bezglutenowych. Istnieje również wiele zdrowych zamienników mąki, które możemy stosować do między innymi przygotowania zdrowego brownie.
Sprawdź, jak szybko przygotować pyszne i bezglutenowe ciasto z czerwonej fasoli!
Składniki na brownie na blachę 24 x 24 cm:
2 puszki czerwonej fasoli 400g,
2 banany,
łyżeczkę sody oczyszczonej,
⅓ szklanki cukru (aby zmniejszyć kaloryczność możesz użyć również ksylitolu),
2 jajka,
¼ szklanki oleju roślinnego,
6 łyżek kakao
Fasolę wsyp do durszlaka, przepłucz zimną wodą, odstaw na chwilę i przesyp do miski. Następnie dodaj pokrojone banany, olej i miksuj do momentu uzyskania gładkiej masy. Dodaj jajka, cukier, sodę oczyszczoną i kakao i ponownie dokładnie zmiksuj.
Masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Brownie fasolowe. Propozycje podania
Ciasto możesz podawać na wiele sposobów. Możesz posypać je cukrem pudrem, dodać ulubione owoce, konfiturę, sos.
Polecam jednak udekorować brownie domową polewą czekoladową, lodami waniliowymi oraz płatkami migdałowymi. Wygląda i smakuje obłędnie!
Aby przygotować polewę czekoladową, potrzebujesz:
100 g masła,
3 łyżki kakao,
½ szklanki cukru pudru,
4 łyżki mleka.
Masło rozpuść w rondelku, następnie zdejmij garnek z gazu. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj trzepaczką do momentu uzyskania gęstej, kremowej polewy. Następnie rozprowadź ją cieniutko na całym cieście i zaczekaj, aż ostygnie. Resztę polewy możesz wykorzystać do podania brownie z płatkami migdałowymi i lodami.
Smacznego!