Babka wielkanocna czekoladowa. Przepis krok po kroku
Babka wielkanocna czekoladowa to pyszna alternatywa dla tradycyjnej babki piaskowej, jest wilgotna, puszysta, mocno czekoladowa z wyczuwalną pomarańczową nutą. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto na Wielkanoc, czyli babkę wielkanocną czekoladową.
Babka czekoladowa to jedno z obowiązkowych ciast wielkanocnych w moim domu. Jest o wiele bardziej puszysta od piaskowej i przede wszystkim mocno czekoladowa i wilgotna. Jest tak smaczna, że gdy ją upiekę, muszę schować całą formę, żeby nikt nie podjadał przed świętami.
Z przepisu robię dwie babki, jedną polewam po upieczeniu lukrem , drugą natomiast polewą czekoladową bez masła . Jedno i drugie ciasto jest genialne do kawy po świątecznym, uroczystym obiedzie.
Babka czekoladowa jest wilgotna w środku, ponieważ masa zawiera olej i rozpuszczoną czekoladę, ciasto do mało kalorycznych nie należy, jednak nie wyobrażam sobie świąt bez słodkich, smacznych, domowych wypieków.
Oprócz babki czekoladowej zawsze piekę również tradycyjne ciasto mazurek- tu poznasz przepis na mazurek z polewą czekoladową i orzechami włoskimi , jest przepyszny.
Przepis na babkę wielkanocną czekoladową
Składniki na 2 formy:
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
4 czubate łyżki kakao
-
tabliczka czekolady deserowej
-
3/4 szklanki oleju roślinnego
-
szklanka cukru
-
opakowanie cukru wanilinowego ze skórką pomarańczową
-
2 jajka
-
starta skórka z całej pomarańczy
Dodatkowo:
-
lukier lub polewa czekoladowa
Jak zrobić babkę wielkanocną czekoladową?
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź. Kakao, proszek do pieczenia i mąkę przesiej. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodawaj przesiane składniki, wlewaj olej, cały czas miksując.
Pod koniec wlej ostudzoną czekoladę, skórkę z pomarańczy i wymieszaj łyżką silikonową lub drewnianą. Formę na babkę wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą lub mąkę i wlej masę czekoladową do połowy wysokości blachy.
Źródło zdjęcia: canva/Eva Elijas Wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika, piecz godzinę, po upieczeniu ostudź ciasto i polej je domową polewą czekoladową lub lukrem.