Smakosze.pl Przepisy Babka wielkanocna czekoladowa. Przepis krok po kroku
canva/Dar1930

Babka wielkanocna czekoladowa. Przepis krok po kroku

10 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Babka wielkanocna czekoladowa to pyszna alternatywa dla tradycyjnej babki piaskowej, jest wilgotna, puszysta, mocno czekoladowa z wyczuwalną pomarańczową nutą. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto na Wielkanoc, czyli babkę wielkanocną czekoladową.

Babka czekoladowa to jedno z obowiązkowych ciast wielkanocnych w moim domu. Jest o wiele bardziej puszysta od piaskowej i przede wszystkim mocno czekoladowa i wilgotna. Jest tak smaczna, że gdy ją upiekę, muszę schować całą formę, żeby nikt nie podjadał przed świętami.

Z przepisu robię dwie babki, jedną polewam po upieczeniu lukrem , drugą natomiast polewą czekoladową bez masła . Jedno i drugie ciasto jest genialne do kawy po świątecznym, uroczystym obiedzie.

Babka czekoladowa jest wilgotna w środku, ponieważ masa zawiera olej i rozpuszczoną czekoladę, ciasto do mało kalorycznych nie należy, jednak nie wyobrażam sobie świąt bez słodkich, smacznych, domowych wypieków.

Oprócz babki czekoladowej zawsze piekę również tradycyjne ciasto mazurek- tu poznasz przepis na mazurek z polewą czekoladową i orzechami włoskimi , jest przepyszny.

Przepis na babkę wielkanocną czekoladową

Składniki na 2 formy:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 czubate łyżki kakao

  • tabliczka czekolady deserowej

  • 3/4 szklanki oleju roślinnego

  • szklanka cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego ze skórką pomarańczową

  • 2 jajka

  • starta skórka z całej pomarańczy

Dodatkowo:

  • lukier lub polewa czekoladowa

Jak zrobić babkę wielkanocną czekoladową?

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź. Kakao, proszek do pieczenia i mąkę przesiej. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodawaj przesiane składniki, wlewaj olej, cały czas miksując.

Pod koniec wlej ostudzoną czekoladę, skórkę z pomarańczy i wymieszaj łyżką silikonową lub drewnianą. Formę na babkę wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą lub mąkę i wlej masę czekoladową do połowy wysokości blachy.

Czekolada deserowa i kakao

Źródło zdjęcia: canva/Eva Elijas Wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika, piecz godzinę, po upieczeniu ostudź ciasto i polej je domową polewą czekoladową lub lukrem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy