Obłędny przepis na lukier
Lukier własnej roboty jest najlepszym dodatkiem do pączków. Z łatwością można go zrobić z dwóch składników, które znajdziemy w praktycznie każdej kuchni. Oczywiście możemy go również wykorzystać do innych smakołyków.
Sposób na idealny lukier do pączków
Nie da się ukryć, że odpowiedni lukier wpływa na całokształt pączków. Niestety, czasami pozostawia on wiele do życzenia. Często chcemy, aby jak najdłużej był w stanie ciekłym. Na szczęście istnieje sztuczka, która pozwoli nam osiągnąć taki efekt.
Lukier możemy z łatwością przygotować z dwóch składników. Mowa o cukrze pudrze i wodzie. Oczywiście substancją ciekłą może być także sok cytrynowy lub białko jajka. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych.
Okazuje się, że lukier będzie wolniej zastygał, jeśli wzbogacimy go o większą ilość płynnego składnika. Jeśli zależy nam na takim efekcie, wówczas po prostu dodajmy więcej wody, soku z cytryny lub białka. Decydując się na ostatnią z opcji, warto wykorzystać trik ułatwiający odseparowanie białka od żółtka.
Ania Starmach na swojej stronie internetowej zaprezentowała przepis na idealny lukier. Receptura jest banalnie prosta i każdy powinien z nią sobie poradzić. Co nam będzie potrzebne do przyrządzenia domowego lukru?
250 g cukru pudru
15 ml wody (możemy zastąpić ją sokiem z cytryny lub białkiem jajka)
Niezawodny przepis na perfekcyjny lukier
Na początku musimy przesiać cukier puder. W tym zadaniu najlepiej sprawdzi się sito. Produkt umieszczamy w misce i dodajemy do niego wodę. Całość zacieramy tak, aby uzyskać lukier o jednolitej i gładkiej konsystencji.
Zamiast wody możemy wykorzystać sok z cytryny. Wówczas nasz lukier będzie idealnie komponował się ze smakiem skórek pomarańczy. Z kolei białko zagwarantuje delikatny jajeczny smak. Wybór należy do nas.
Lukier w takim wydaniu dobrze sprawdzi się jako dodatek do pączków. Je również możemy przygotować samodzielnie. Receptura Magdy Gessler z pewnością jest godna uwagi. Smakołyki w takim wydaniu przyprawią domowników o szybsze bicie serca.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniastarmach.pl