Polewa czekoladowa bez masła
Polewa czekoladowa bez masła jest błyskawiczną polewą, którą udekorujesz sernik, piernik i inne ciasta. Polewa przygotowana jest wyłącznie z cukru pudru, oryginalnego kakao i wody, ma mocny, czekoladowy smak i doskonałą konsystencję. Poznaj przepis na pyszną polewę czekoladową bez masła.
Polewa czekoladowa bez masła jest lżejszą i szybszą wersją klasycznej polewy czekoladowej przygotowanej z tabliczki czekolady. Polewa na bazie kakao ma mocny, czekoladowy smak, jest gęsta i doskonale nadaje się do dekoracji ciast, takich jak sernik kajmakowy, piernik, ciasta biszkoptowe i na kruchym spodzie. Polewę czekoladową bez mleka przygotuj również, kiedy będziesz mieć ochotę na domowe kluski na parze. Kluski smakują doskonale otulone płynną czekoladą.
Przed podgrzewaniem polewy przesiej kakao z cukrem pudrem przez gęste sito, dzięki czemu unikniesz ewentualnych grudek. Polewy nie gotuj, a delikatnie podgrzewaj, aby miała idealną konsystencję i ładnie się błyszczała. Do polewy możesz dodać również skórkę z pomarańczy lub orzechy laskowe, aby urozmaicić jej smak.
Przepis na polewę czekoladową bez masła
Składniki:
150 g cukru pudru
60 ml wody
2 kopiaste łyżki kakao
Jak przygotować polewę czekoladową bez masła?
Cukier puder przesiej z kakao, przełóż do garnka, dodaj wodę i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta polewa. Ciasto polej przestudzoną polewą i wstaw do lodówki lub w chłodne i suche miejsce, aby polewa stężała.