Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polewa czekoladowa bez masła
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.11.2021 01:00

Polewa czekoladowa bez masła

Polewa czekoladowa bez masła
canva/pixelshot

Polewa czekoladowa bez masła jest błyskawiczną polewą, którą udekorujesz sernik, piernik i inne ciasta. Polewa przygotowana jest wyłącznie z cukru pudru, oryginalnego kakao i wody, ma mocny, czekoladowy smak i doskonałą konsystencję. Poznaj przepis na pyszną polewę czekoladową bez masła.

Polewa czekoladowa bez masła jest lżejszą i szybszą wersją klasycznej polewy czekoladowej przygotowanej z tabliczki czekolady. Polewa na bazie kakao ma mocny, czekoladowy smak, jest gęsta i doskonale nadaje się do dekoracji ciast, takich jak sernik kajmakowy, piernik, ciasta biszkoptowe i na kruchym spodzie. Polewę czekoladową bez mleka przygotuj również, kiedy będziesz mieć ochotę na domowe kluski na parze. Kluski smakują doskonale otulone płynną czekoladą.

Przed podgrzewaniem polewy przesiej kakao z cukrem pudrem przez gęste sito, dzięki czemu unikniesz ewentualnych grudek. Polewy nie gotuj, a delikatnie podgrzewaj, aby miała idealną konsystencję i ładnie się błyszczała. Do polewy możesz dodać również skórkę z pomarańczy lub orzechy laskowe, aby urozmaicić jej smak.

Przepis na polewę czekoladową bez masła

Składniki:

  • 150 g cukru pudru

  • 60 ml wody

  • 2 kopiaste łyżki kakao

Jak przygotować polewę czekoladową bez masła?

Cukier puder przesiej z kakao, przełóż do garnka, dodaj wodę i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta polewa. Ciasto polej przestudzoną polewą i wstaw do lodówki lub w chłodne i suche miejsce, aby polewa stężała.