Smakosze.pl
Mazurek Gianduia z polewą czekoladową i orzechami włoskimi

pixabay.com

Mazurek Gianduia z polewą czekoladową i orzechami włoskimi

7 Maja 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Mazurek Gianduia to obłędne ciasto, które cieszy się popularnością zwłaszcza na Wielkanoc. Podaje się je z polewą czekoladową i orzechami laskowymi. Ciasto ma pyszny, kruchy spód. Udekorować je można posiekanymi i zarumienionymi orzechami laskowymi. Jak przygotować mazurek Gianduia?

Mazurek Gianduia - składniki na ciasto

Spód:

  • 170 g mąki pszennej tortowej,

  • 2 żółtka,

  • 120 g zmielonych orzechów laskowych,

  • 150 g masła (zimnego, twardego),

  • 50 g cukru.

Masa czekoladowa:

  • 300 g czekolady mlecznej z orzechami laskowymi,

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%,

  • Prostokątna forma o wymiarach 20 x 30 cm.

Dekoracja, opcjonalnie: 3 łyżki posiekanych i zarumienionych orzechów laskowych.

undefined

Mazurek Gianduia - przygotowanie

Spód:

Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj zmielone orzechy laskowe, cukier i wymieszaj. Dodaj pokrojone na kawałeczki masło i zmiksuj mieszadłem miksera aż powstanie drobna kruszonka lub posiekaj składniki na stolnicy, do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta. Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę lub dalej miksuj mikserem aż składniki zaczną się łączyć. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 - 60 minut.

Ciasto włóż pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia, rozwałkuj na placek nieco większy niż forma i razem z papierem przenieś do blaszki, zdejmij górny papier. Ciastem wyłóż spód formy a przy bokach zrobić 1 cm rant. Spód podziurkuj widelcem i wstaw do lodówki na około 30 minut.

Piekarnik nagrzej do 160 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstaw blaszkę z ciastem i piecz przez około 35 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

Masa czekoladowa:

Śmietankę zagotuj w rondelku, odstaw z ognia, dodaj połamaną na kosteczki czekoladę i mieszaj do roztopienia, ostudź. Wyłóż na dobrze ostudzony spód, schłodź jeśli czekolada nie jest jeszcze zastygnięta. Możesz udekorować posiekanymi i zrumienionym orzechami laskowymi.

Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyśmienita sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler

Czytaj więcej >
flaczki z boczniaka

Przepisy

Delikatne, bezmięsne flaczki z boczniakow

Czytaj więcej >