Mazurek Gianduia z polewą czekoladową i orzechami włoskimi
Mazurek Gianduia - składniki na ciasto
Spód:
170 g mąki pszennej tortowej,
2 żółtka,
120 g zmielonych orzechów laskowych,
150 g masła (zimnego, twardego),
50 g cukru.
Masa czekoladowa:
300 g czekolady mlecznej z orzechami laskowymi,
80 ml śmietanki kremówki 30%,
Prostokątna forma o wymiarach 20 x 30 cm.
Dekoracja, opcjonalnie: 3 łyżki posiekanych i zarumienionych orzechów laskowych.
undefined
Mazurek Gianduia - przygotowanie
Spód:
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj zmielone orzechy laskowe, cukier i wymieszaj. Dodaj pokrojone na kawałeczki masło i zmiksuj mieszadłem miksera aż powstanie drobna kruszonka lub posiekaj składniki na stolnicy, do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta. Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę lub dalej miksuj mikserem aż składniki zaczną się łączyć. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 - 60 minut.
Ciasto włóż pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia, rozwałkuj na placek nieco większy niż forma i razem z papierem przenieś do blaszki, zdejmij górny papier. Ciastem wyłóż spód formy a przy bokach zrobić 1 cm rant. Spód podziurkuj widelcem i wstaw do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 160 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstaw blaszkę z ciastem i piecz przez około 35 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Masa czekoladowa:
Śmietankę zagotuj w rondelku, odstaw z ognia, dodaj połamaną na kosteczki czekoladę i mieszaj do roztopienia, ostudź. Wyłóż na dobrze ostudzony spód, schłodź jeśli czekolada nie jest jeszcze zastygnięta. Możesz udekorować posiekanymi i zrumienionym orzechami laskowymi.