Bagietka z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i makiem
Powoli przychodzi do nas moda na niewielkie kanapeczki, bogato przyozdobione składnikami. Najczęściej pojawiają się w formie bagietki, rzadziej pszennego chleba. To nieco spolszczona odmiana popularnych pinchos, czyli wieczornych hiszpańskich przekąsek. Aby kanapeczki smakowały nieco bardziej swojsko, w naszym przepisie wykorzystaliśmy mak.
Bagietka z pastą jajeczną — składniki
Składniki możesz pokroić dzień wcześniej, jednak zrobienie pasty nie zajmuje tak dużo czasu, aby nie zdążyć przygotować jej na świeżo rano. Przegryzienie się składników wymaga czasu, dlatego śmiało możesz włożyć gotową pastę na 1 dzień do lodówki.
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i makiem - składniki:
-
4 jajka.
-
3 łyżki stołowe majonezu (lub serek śmietankowy puszysty).
-
Pół małej cebuli.
-
Bagietka przyprószona makiem.
-
Mak.
-
Suszone pomidory.
-
Papryka, sól, czarny pieprz, świeży szczypiorek.
Podane składniki zostały przewidziane na pełną miseczkę pasty jajecznej. Porcja dla 5 osób do jednego posiłku.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto zadbać o to, aby był pożywny i syty. Nawet kosztem wyjścia z domu o 10 min później. Bagietka z pastą jajeczną suszonymi pomidorami i makiem jest także idealna jako przekąska do wieczornego filmu. Nie zalecamy zabierać kanapek z pastą jajeczną do pracy.
Przygotowanie bagietki z pastą jajeczną suszonymi pomidorami i makiem
Przepis daje nam wiele opcji wyboru pieczywa. Mimo, że przekąska jest stylizowana na hiszpańskie pinchos, my wybraliśmy francuską bagietkę i… polski mak. Ten przepis to europejski misz masz, ale o to właśnie chodzi.
Mak jest niedocenianym składnikiem, który posiada mnóstwo substancji odżywczych. Wystarczy wspomnieć o zawartych w nim witaminach A, E, C i D oraz dużej ilości wapnia, które jest budulcem zdrowych zębów i kości.
Natomiast przygotowanie pasty zacznij od ugotowania jajek. Powinny być ścięte, ale z płynnym środkiem, aby łatwiej było im się zmieszać z resztą składników. Wszystko wsyp do miseczki i dodaj puszysty serek śmietankowy. Przysyp papryką, dopraw solą i pieprzem. Suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do mieszanki. Tak samo zrób z połówką cebuli.
Dobrze wymieszaną pastę wzbogać o ziarna maku i już! Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami jest gotowa, aby podać ją na świeżej bagietce.
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
W zależności od tego, jaką konsystencję pasty chcesz osiągnąć, używaj zamiennie serka śmietankowego i majonezu. Często przepisy stawiają na wersję fit swoich potraw, jednak posiłki należy przygotowywać pod własny tryb życia. Jesteś aktywny i uprawiasz sport? Nie bój się sięgnąć po trochę więcej kalorii.
Idealnie zrumieniona bagietka
Żeby podpiec lekko bagietkę, nie musisz przygotowywać jej od podstaw samodzielnie. Aby przyspieszyć nieco proces, rozgrzej piekarnik do 120°C i przez kilka min podpiecz bagietkę. Dzięki temu stanie się bardziej chrupiąca, świeższa, a cieplejszy posiłek dobrze wpłynie na Twój żołądek.
Innym sposobem jest kupno bagietki przeznaczonej do odpiekania. W znanych piekarniach króluje ten sam motyw - zamiast przywozić gotowe pieczywo, firmy często rozwożą lekko mrożone ciasto. Następnie piekarnie osiedlowe wypiekają je w piecach na miejscu. Nie wszystkie firmy tak robią, jednak to dość powszechny sposób na świeże pieczywo.