Banalny sposób na puszyste racuchy
Racuchy są jednym z klasyków polskiej kuchni. Mistrzyniami w ich przygotowaniu zdecydowanie były nasze babcie. Obecnie w sieci możemy znaleźć wiele nowych ciekawych wersji ich przyrządzenia. Słynna blogerka kulinarna Jola Caputa proponuje m.in. ich wersje z bananami!
Puszyste racuchy są marzeniem każdego smakosza. Swoim sposobem na tę pyszną potrawę jakiś czas temu podzieliła się popularna blogerka kulinarna Jola Caputa. Co ciekawe nie ma w nich tradycyjnych jabłek, tylko banany! Jesteście ciekawi jak je przyrządzić?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na puszyste racuchy z bananami
Składniki:
-
2 jajka
-
2 szklanki mąki
-
1 szklanka mleka
-
0,25 szklanki cukru
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
olej
-
2 banany
-
sok z cytryny
-
cukier waniliowy wymieszany z 2 łyżkami cukru pudru
Sposób wykonania:
Obierz banany, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. W jednej misce wymieszaj ze sobą jajka i mleko, a w drugiej mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
Dodaj mieszankę suchych składników do mokrych i dokładnie je wymieszaj za pomocą łyżki lub blendera. Wrzuć do powstałego ciasta banany i jeszcze raz wymieszaj całość łyżką. Rozgrzej olej na patelni i usmaż racuchy. Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku i obficie posyp cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem pudrem. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziecie również m.in. przepis na racuchy siostry Anastazji oraz nietypową recepturę puszystych japońskich naleśników.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przepisy joli