Smakosze.pl
Puszyste naleśniki japońskie

Canva / bhofack2

Lekkie i wyrośnięte naleśniki japońskie

1 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Naleśniki można przyrządzić na rozmaite sposoby. W Polsce najczęściej zajadamy płaskie placki. Jednak godna uwagi jest receptura prosto z Japonii. Tamtejsze naleśniki są znacznie grubsze, a ich ciasto jest niezwykle puszyste. Przepis zaskakuje prostotą.

Japońskie naleśniki smakują obłędnie. Każdy, kto ich skosztował, przekonał się, że ich jedzenie jest czystą przyjemnością. Wszystko za sprawą ich puszystości. Specjał momentalnie znika z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Puszyste naleśniki rodem z Japonii

Z całą pewnością naleśniki są jednym z tych dań, które cieszy się sporą popularnością na całym świecie. Jakiś czas temu na naszym portalu gościł przepis na amerykańską odsłonę kultowej potrawy. Dziś sięgniemy po naleśniki według japońskiej receptury.

Japońskie naleśniki wyróżniają się na tle naszych rodzimych placków. Ewidentnie są one o wiele bardziej puszyste. Taki efekt uzyskamy za sprawą kilku zabiegów. Wszystkie zostały opisane krok po kroku w poniższym przepisie. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 2 jajka

  • 15 ml tłustego mleka

  • 5 g ekstraktu waniliowego

  • 65 g szklanki mąki

  • 3 g łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 g soli

  • 20 g cukru

  • woda

  • cukier puder

  • syrop klonowy

  • masło

Jajecznica od Gordona Ramsaya

Delikatna jajecznica według Gordona Ramsaya

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na japońskie naleśniki

Na początku białka oddzielamy od żółtek. Warto wykorzystać sztuczkę, która opisywaliśmy w jednym z wcześniejszych artykułów. Żółtka mieszamy z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Składniki wzbogacamy o mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę.

Białka ubijamy na pianę. Kiedy zaczną się w niej tworzyć wgłębienia i górki, wówczas stopniowo dodajemy cukier. Całość ubijamy tak, by otrzymać sztywną pianę, która przypomina bezę. Przekładamy ją stopniowo do wcześniej przygotowanej masy z żółtek. Najlepiej robić to w czterech etapach.

Obie masy łączymy delikatnie przy pomocy szpatułki. Powinny połączyć się w jedno puszyste ciasto. Patelnie natłuszczamy przy użyciu papierowego ręcznika i podgrzewamy. Na gorące naczynie wykładamy solidną łyżkę ciasta na naleśniki. Wystarczą dwa placki naraz. Razem z nimi na patelni umieszczamy łyżkę wody. Całość przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez około 5 minut.

Kiedy czas dobiegnie końca, na wierzch naleśników wykładamy jeszcze jedną porcję ciasta, a na patelnię wylewamy kolejną łyżkę wody. Naczynie przykrywamy i kontynuujemy smażenie przez 4 minuty. Po tym czasie delikatnie przewracamy naleśniki na drugą stronę. Smażymy je jeszcze przez kolejne 4 minuty.

Japońskie naleśniki są już gotowe. Idealnie smakują z dodatkami takimi jak syrop klonowy i cukier puder. Oczywiście możemy je jeść również z owocami. Wszystko zależy od naszych preferencji.

Japońskie naleśniki

Japońskie naleśniki

Canva / bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Zupa kalafiorowa

Przepisy

Najprostszy przepis na zupę kalafiorową

Czytaj więcej >
rolada śląska

Przepisy

Przepis na idealnie kruchą roladę śląską

Czytaj więcej >
jabłecznik

Przepisy

Obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci

Czytaj więcej >
Bigos z dyni

Przepisy

Jesienny bigos z dyni - klasyka w nowym wydaniu

Czytaj więcej >
kokosanki na talerzu

Przepisy

Przepis na kokosanki jak za danych lat

Czytaj więcej >
konfitura ze śliwek

Przepisy

Konfitura śliwkowa z imbirem

Czytaj więcej >