Lekkie i wyrośnięte naleśniki japońskie
Naleśniki można przyrządzić na rozmaite sposoby. W Polsce najczęściej zajadamy płaskie placki. Jednak godna uwagi jest receptura prosto z Japonii. Tamtejsze naleśniki są znacznie grubsze, a ich ciasto jest niezwykle puszyste. Przepis zaskakuje prostotą.
Japońskie naleśniki smakują obłędnie. Każdy, kto ich skosztował, przekonał się, że ich jedzenie jest czystą przyjemnością. Wszystko za sprawą ich puszystości. Specjał momentalnie znika z talerzy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Puszyste naleśniki rodem z Japonii
Z całą pewnością naleśniki są jednym z tych dań, które cieszy się sporą popularnością na całym świecie. Jakiś czas temu na naszym portalu gościł przepis na amerykańską odsłonę kultowej potrawy. Dziś sięgniemy po naleśniki według japońskiej receptury.
Japońskie naleśniki wyróżniają się na tle naszych rodzimych placków. Ewidentnie są one o wiele bardziej puszyste. Taki efekt uzyskamy za sprawą kilku zabiegów. Wszystkie zostały opisane krok po kroku w poniższym przepisie. Jakie składniki będą nam potrzebne?
2 jajka
15 ml tłustego mleka
5 g ekstraktu waniliowego
65 g szklanki mąki
3 g łyżeczki proszku do pieczenia
2 g soli
20 g cukru
woda
cukier puder
syrop klonowy
masło
Niezawodny przepis na japońskie naleśniki
Na początku białka oddzielamy od żółtek. Warto wykorzystać sztuczkę, która opisywaliśmy w jednym z wcześniejszych artykułów. Żółtka mieszamy z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Składniki wzbogacamy o mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę.
Białka ubijamy na pianę. Kiedy zaczną się w niej tworzyć wgłębienia i górki, wówczas stopniowo dodajemy cukier. Całość ubijamy tak, by otrzymać sztywną pianę, która przypomina bezę. Przekładamy ją stopniowo do wcześniej przygotowanej masy z żółtek. Najlepiej robić to w czterech etapach.
Obie masy łączymy delikatnie przy pomocy szpatułki. Powinny połączyć się w jedno puszyste ciasto. Patelnie natłuszczamy przy użyciu papierowego ręcznika i podgrzewamy. Na gorące naczynie wykładamy solidną łyżkę ciasta na naleśniki. Wystarczą dwa placki naraz. Razem z nimi na patelni umieszczamy łyżkę wody. Całość przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez około 5 minut.
Kiedy czas dobiegnie końca, na wierzch naleśników wykładamy jeszcze jedną porcję ciasta, a na patelnię wylewamy kolejną łyżkę wody. Naczynie przykrywamy i kontynuujemy smażenie przez 4 minuty. Po tym czasie delikatnie przewracamy naleśniki na drugą stronę. Smażymy je jeszcze przez kolejne 4 minuty.
Japońskie naleśniki są już gotowe. Idealnie smakują z dodatkami takimi jak syrop klonowy i cukier puder. Oczywiście możemy je jeść również z owocami. Wszystko zależy od naszych preferencji.
Canva / bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Haps