Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-01T173134.436

canva/istetiana

Ekspresowa cukinia na ostro na zimę do słoików

1 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Sezon na cukinię trwa. Nie zwlekaj, korzystaj. Z tego warzywa możesz przygotować wiele pysznych przetworów. Doskonałym pomysłem jest np. cukinia w nieco pikantniejszej wersji.

Cukinia należy do jednych z najpopularniejszych sezonowych warzyw. Można wykorzystać ją na wiele kreatywnych sposobów. Na naszej stronie znajdziecie m.in. przepis na cukinię po meksykańsku na zimę oraz przepis na to warzywo marynowane na słodko. Teraz kolejne na pikantną odsłonę cukinii.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ekspresowy przepis na cukinię na ostro do słoików na zimę

Składniki:

  • 3 cukinie

  • 2 cebule

  • 1 łyżka soli

  • 2 łyżki curry

  • 1 łyżka ostrej papryki

  • kilka ziaren pieprzu

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżka gorczycy

  • 5 gałązek kopru

Zalewa:

  • 2 szklanki cukru

  • 2 szklanki octu

  • 2 szklanki wody

Naleśniki bez mleka

Jak zrobić naleśniki bez mleka?

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Obierz cukinię i wydrąż miąższ razem z pestkami, a następnie pokrój ją w kostkę. Posól i ostaw warzywo na około 2 godziny.

Po ich upływie odlej wodę, którą puściła cukinia. Dodaj curry, paprykę, gorczycę oraz pokrojoną w piórka cebulę. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Przygotuj zalewę. Połącz ze sobą ocet, wodę i cukier i zagotuj. Włóż cukinię do wypatrzonych wcześniej słoików wraz z kilkoma ziarnami pieprzu i ziela angielskiego oraz gałązką kopru. Zalej warzywa zalewą. Pasteryzuj słoiki przez ok. 15 minut, po wyciągnięciu mocno dokręć i postaw do góry dnem!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyślij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram


Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >