Smakosze.pl Przepisy Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na barszczyk wigilijny. Magia Świąt wyczuwalna w każdej łyżce
TRICOLORS/East News, Jan BIELECKI/East News

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na barszczyk wigilijny. Magia Świąt wyczuwalna w każdej łyżce

22 grudnia 2020
Autor tekstu: Adam Moskal

Barszcz czerwony jest jedną z najbardziej uwielbianych zup przez wszystkich Polaków. Niestety, gotowanie idealnego barszczu czerwonego jest bardzo trudne, a jedynie naprawdę doświadczeni kucharze posiedli wszystkie tajemnice tej potrawy. Poniższy przepis charakteryzuje się jednak łatwością w przygotowaniu.

Ewa Wachowicz zdobyła go za sprawą swojego nowego domu w Zawoi, niewielkiej wsi, która znajduje się niedaleko Babiej Góry. W tej recepturze używa się buraków ćwikłowych, z których liści tradycyjnie gotuje się botwinkę. Są mniej słodkie i bardziej wytrawne.

Barszcz czerwony Ewy Wachowicz

Wachowicz sama przyznaje, w jednym z artykułów dostępnym na portalu kuchnia.wp.pl, że nie wyobraża sobie wigilii bez barszczu z uszkami. Zdarza jej się jednak przygotować niecodzienne zupy, które nie każdemu mogłyby przypaść do gustu. Jedną z nich jest zupa śledziowa, która wielu może odrzucić.

Barszcz czerwony z buraków ćwikłowych jest znacznie łatwiejszy w odbiorze, ponieważ nie różni się zbyt mocno w porównaniu do barszczu ze zwykłych buraków. Ma on jednak wiele wartości odżywczych, których częste spożycie jest potrzebne do odpowiedniego funkcjonowania organizmu.

Zapraszamy do zapoznania się z innymi naszymi tekstami. Jeśli interesują cię kulinarne ciekawostki, przeczytaj ten artykuł , który traktuje o sposobie smażenia ryby. W tym tekście z kolei piszemy o rozwiązaniu problemu pękającej podczas gotowania skorupki jajka.

Przepis na barszcz czerwony Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 2 selery

  • 2 cebule

  • 6 buraków ćwikłowych

  • 7 ziarenek ziela angielskiego

  • 3 liście laurowy

  • sól

  • woda z gotowania kiszonej kapusty

  • 3 ząbki czosnku

  • pieprz

Zacznij od obrania pietruszki, marchewki, selera oraz cebuli. Zalej je wodą, dodaj do nich ziele angielskie oraz liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem, a następnie postaw na gazie i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj powoli przez 20 minut pod przykryciem.

Buraki dokładnie umyj z pozostałości ziemi i obierz je. Pokrój je bardzo drobno lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wrzuć je do gotującego się wywaru i podgrzewaj kolejne 20 minut. Po tym czasie odcedź wywar od warzyw, uważając, aby nie ochlapać się gorącym płynem.

Do wywaru wlej wodę po kapuście, aby go zakwasić do lubianego poziomu . Dodaj także posiekany lub zgnieciony czosnek. Zamieszaj zupę i podawaj z uszkami lub pasztecikami . Smacznego.

Źródło: kuchnia.wp.pl, poradnikogrodniczy.pl

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy