Błyskawiczna zupa czosnkowa. 1 arcyważna czynność sprawia, że wychodzi przepyszna
Zupa czosnkowa jest błyskawicznym daniem, które ugotujesz z kilku prostych składników. Gęsta zupa krem jest pożywna, wzmacnia odporność i doskonale rozgrzewa. Podaj ją z grzankami i posiekanym szczypiorkiem, a błyskawicznie zniknie z talerzy,
Zupa czosnkowa jest szybką i prostą zupą, którą ugotujesz dosłownie w 30 minut. Sekretem smaku jest lekko podsmażony na oliwie czosnek. Jeśli jednak będziesz smażyć go zbyt długo, stanie się gorzki i nie będzie nawał się do jedzenia. Czosnek smaż zawsze na najmniejszym ogniu, ma się tylko delikatnie zarumienić.
Zupę czosnkową ugotuj na wywarze warzywnym. Możesz wykorzystać również rosół z poprzednia dnia, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje. Zupę zagęść śmietankowym serem topionym i podaj ją z domowymi grzankami oraz posiekanym szczypiorkiem.
Zupa czosnkowa jest świetnym pomysłem na obiad, zwłaszcza, gdy na dworze jest zimno i szaro. Zupa jest pożywna i doskonale rozgrzewa. Czosnek jest naturalnym lekarstwem na grypę i przeziębienie. Wzmacnia odporność i dostarcza solidną porcję witamin, dlatego też warto włączyć go do swojej diety w okresie jesienno-zimowym.
Zupa czosnkowa z grzankami i serem topionym
Składniki:
-
12 ząbków czosnku
-
2 ziemniaki
-
180 g śmietankowego sera topionego
-
szczypiorek
-
1 l bulionu warzywnego lub rosołu
-
sól, pieprz
-
oliwa z oliwek
Składniki na grzanki:
-
4 kromki chleba
-
masło
-
zioła prowansalskie
Aromatyczna zupa czosnkowa z grzankami. W sam raz na jesienny obiad
Czosnek i ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, zagotuj bulion. W garnku z grubym dnem lekko rozgrzej oliwę, wsyp czosnek i delikatnie go podsmaż. Dodaj ziemniaki, całość oprósz delikatnie solą, pieprzem i smaż jeszcze chwilę.
Wlej gorący bulion i gotuj na niedużym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zblenduj, wlej do garnka. Dodaj ser topiony i gotuj na małym ogniu, aż ser się rozpuści i zagęści danie.
Przygotuj grzanki: kromki chleba posmaruj masłem i oprósz ziołami prowansalskimi. Chleb pokrój w małą kostkę i smaż na suchej patelni, aż powstaną chrupiące grzanki. Zupę podaj z grzankami i posiekanym szczypiorkiem, smacznego.
Ugotuj również słowacką zupę czosnkową , jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Na jesienne chłody doskonale sprawdzi się także francuska zupa cebulowa z grzankami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ziemniaki po szwajcarsku. Zachwycisz się nową wersją popularnego warzywa
-
Moczysz suszone grzyby w wodzie? Inny płyn sprawdzi się o wiele lepiej. Potrawy będą aksamitne
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama