Smakosze.pl Przepisy Błyskawiczna zupa czosnkowa. 1 arcyważna czynność sprawia, że wychodzi przepyszna
canva/VankaD

Błyskawiczna zupa czosnkowa. 1 arcyważna czynność sprawia, że wychodzi przepyszna

17 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa czosnkowa jest błyskawicznym daniem, które ugotujesz z kilku prostych składników. Gęsta zupa krem jest pożywna, wzmacnia odporność i doskonale rozgrzewa. Podaj ją z grzankami i posiekanym szczypiorkiem, a błyskawicznie zniknie z talerzy,

Zupa czosnkowa jest szybką i prostą zupą, którą ugotujesz dosłownie w 30 minut. Sekretem smaku jest lekko podsmażony na oliwie czosnek. Jeśli jednak będziesz smażyć go zbyt długo, stanie się gorzki i nie będzie nawał się do jedzenia. Czosnek smaż zawsze na najmniejszym ogniu, ma się tylko delikatnie zarumienić.

Zupę czosnkową ugotuj na wywarze warzywnym. Możesz wykorzystać również rosół z poprzednia dnia, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje. Zupę zagęść śmietankowym serem topionym i podaj ją z domowymi grzankami oraz posiekanym szczypiorkiem.

Zupa czosnkowa jest świetnym pomysłem na obiad, zwłaszcza, gdy na dworze jest zimno i szaro. Zupa jest pożywna i doskonale rozgrzewa. Czosnek jest naturalnym lekarstwem na grypę i przeziębienie. Wzmacnia odporność i dostarcza solidną porcję witamin, dlatego też warto włączyć go do swojej diety w okresie jesienno-zimowym.

Zupa czosnkowa z grzankami i serem topionym

Składniki:

  • 12 ząbków czosnku

  • 2 ziemniaki

  • 180 g śmietankowego sera topionego

  • szczypiorek

  • 1 l bulionu warzywnego lub rosołu

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Składniki na grzanki:

  • 4 kromki chleba

  • masło

  • zioła prowansalskie

Aromatyczna zupa czosnkowa z grzankami. W sam raz na jesienny obiad

Czosnek i ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, zagotuj bulion. W garnku z grubym dnem lekko rozgrzej oliwę, wsyp czosnek i delikatnie go podsmaż. Dodaj ziemniaki, całość oprósz delikatnie solą, pieprzem i smaż jeszcze chwilę.

Wlej gorący bulion i gotuj na niedużym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zblenduj, wlej do garnka. Dodaj ser topiony i gotuj na małym ogniu, aż ser się rozpuści i zagęści danie.

Przygotuj grzanki: kromki chleba posmaruj masłem i oprósz ziołami prowansalskimi. Chleb pokrój w małą kostkę i smaż na suchej patelni, aż powstaną chrupiące grzanki. Zupę podaj z grzankami i posiekanym szczypiorkiem, smacznego.

Ugotuj również słowacką zupę czosnkową , jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Na jesienne chłody doskonale sprawdzi się także francuska zupa cebulowa z grzankami.

zupa czosnkowa
canva/ArtCookStudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy