Ziemniaki po szwajcarsku. Zachwycisz się nową wersją popularnego warzywa
Znudziły Ci się zwykłe, gotowane ziemniaki do obiadu? Zaskocz wszystkich zapiekanką z tartych ziemniaków. Zapiekanka z dodatkiem boczku wędzonego i podsmażonej cebuli będzie świetnym dodatkiem do pieczonych i duszonych mięs. Możesz ją też podać z surówką jako samodzielne danie. Poznaj przepis na ziemniaki po szwajcarsku.
Ziemniaki do obiadu podajemy na wiele sposobów: gotujemy, pieczemy, robimy z nich puree, frytki, kluski śląskie, kopytka i wiele innych potraw. Popularne warzywo możemy przygotować również w formie pysznej zapiekanki. Ziemniaki po szwajcarsku są proste do zrobienia i posmakują wszystkim domownikom.
Ziemniaki po szwajcarsku to nic innego, jak starte ziemniaki zapieczone z boczkiem wędzonym i cebulką. Co je wyróżnia? Ziemniaki na początku gotujemy w mundurkach, następnie trzemy na tarce i dopiero wtedy mieszamy z pozostałymi składnikami. To sekret doskonałego, pełnego smaku.
Ziemniaki po szwajcarsku pasują do każdego dania obiadowego. Podajmy je z żeberkami, gulaszem mięsnym, kotletami, kurczakiem lub kaczką. Każda potrawa będzie smakować fantastycznie w połączeniu z aromatyczną zapiekanką. Zapiekane ziemniaki możemy też podać jako samodzielne danie.
Przepis na ziemniaki po szwajcarsku z cebulą i wędzonym boczkiem
Składniki:
5-6 dużych ziemniaków
2 cebule
10 dag wędzonego boczku
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
szczypiorek do posypania
Jak przyrządzić ziemniaki po szwajcarsku?
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj, pokrój drobno boczek. Na patelni podsmaż boczek, następnie dodaj cebulę, 1-2 łyżki oleju i smaż, aż cebula się zeszkli, a z boczku powstaną skwarki.
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, nastaw piekarnik na 180 stopni C. Ziemniaki wymieszaj z boczkiem i cebulą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut. Ziemniaki po szwajcarsku przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem, smacznego.
Przygotuj również ziemniaki jak z ogniska. Jesienią takie smaki przypomną Ci wakacje. Jeśli szukasz pomysłu na obiad - tu poznasz przepis na ziemniaki hasselback z salami i rozmarynem. Kultowe danie posmakuje całej rodzinie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Imprezowy, pikantny barszcz czerwony. Błyskawicznie rozgrzeje i doda energii
Szybka tarta z porem i szynką. Na Sylwestra, śniadanie lub kolację
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama