Smakosze.pl

canva/ SMarina

Ziemniaki po szwajcarsku. Zachwycisz się nową wersją popularnego warzywa

17 Listopada 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Znudziły Ci się zwykłe, gotowane ziemniaki do obiadu? Zaskocz wszystkich zapiekanką z tartych ziemniaków. Zapiekanka z dodatkiem boczku wędzonego i podsmażonej cebuli będzie świetnym dodatkiem do pieczonych i duszonych mięs. Możesz ją też podać z surówką jako samodzielne danie. Poznaj przepis na ziemniaki po szwajcarsku.

Ziemniaki do obiadu podajemy na wiele sposobów: gotujemy, pieczemy, robimy z nich puree, frytki, kluski śląskie, kopytka i wiele innych potraw. Popularne warzywo możemy przygotować również w formie pysznej zapiekanki. Ziemniaki po szwajcarsku są proste do zrobienia i posmakują wszystkim domownikom.

Ziemniaki po szwajcarsku to nic innego, jak starte ziemniaki zapieczone z boczkiem wędzonym i cebulką. Co je wyróżnia? Ziemniaki na początku gotujemy w mundurkach, następnie trzemy na tarce i dopiero wtedy mieszamy z pozostałymi składnikami. To sekret doskonałego, pełnego smaku.

Ziemniaki po szwajcarsku pasują do każdego dania obiadowego. Podajmy je z żeberkami, gulaszem mięsnym, kotletami, kurczakiem lub kaczką. Każda potrawa będzie smakować fantastycznie w połączeniu z aromatyczną zapiekanką. Zapiekane ziemniaki możemy też podać jako samodzielne danie.

Przepis na ziemniaki po szwajcarsku z cebulą i wędzonym boczkiem

Składniki:
  • 5-6 dużych ziemniaków

  • 2 cebule

  • 10 dag wędzonego boczku

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz do smaku

  • szczypiorek do posypania

Jak przyrządzić ziemniaki po szwajcarsku?

Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj, pokrój drobno boczek. Na patelni podsmaż boczek, następnie dodaj cebulę, 1-2 łyżki oleju i smaż, aż cebula się zeszkli, a z boczku powstaną skwarki.

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, nastaw piekarnik na 180 stopni C. Ziemniaki wymieszaj z boczkiem i cebulą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut. Ziemniaki po szwajcarsku przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem, smacznego.

Przygotuj również ziemniaki jak z ogniska . Jesienią takie smaki przypomną Ci wakacje. Jeśli szukasz pomysłu na obiad - tu poznasz przepis na ziemniaki hasselback z salami i rozmarynem . Kultowe danie posmakuje całej rodzinie.

ziemniaki
canva/polatdover z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >