Brokuły w fantastycznym cieście - prośby o dokładkę są pewne
Brokuły w cieście naleśnikowym to szybka przekąska, która sprawi, że warzywo często będzie pojawiać się na Twoim stole. Delikatny brokuł w złocistej panierce może być również dodatkiem do dań mięsnych, rybnych lub warzywnych. Sprawdź, jak przygotować wyśmienite brokuły w cieście.
Brokuły często pomijane są w naszym menu. Jeśli nie lubisz smaku gotowanych brokułów, przygotuj je w delikatnym cieście naleśnikowym i panierce. Doskonale doprawione ciasto i krucha, złocista panierka sprawi, że przekonasz do brokułów nawet największego niejadka.
Pamiętaj, że brokuły są źródłem wielu witamin i związków, które wzmacniają organizm i zapobiegają powstaniom nowotworów. Nie może ich więc zabraknąć w Twojej diecie.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, ale szybki obiad - tu znajdziesz przepis na brokuły zapiekane z serem. Przygotowanie dania zajmie Ci kilkanaście minut.
Przepis na brokuły w cieście
Składniki:
-
świeży brokuł
-
szklanka mąki pszennej
-
szklanka mleka
-
2 jajka
-
bułka tarta do obtoczenia brokułów
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Jak przygotować brokuły w cieście?
Przygotuj ciasto na naleśniki: mleko, mąkę, jajka, szczyptę soli, pieprzu zmiksuj na jednolitą, gładką masę, następnie odstaw na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
Brokuł podziel na mniejsze części i ugotuj na parze lub w osolonej wodzie od 5 do 7 minut, aby warzywo było al dente, następnie ostudź je pod bieżącą, zimną wodą i odstaw.
Osuszone różyczki brokułu obtaczaj kolejno w cieście naleśnikowym i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, aż panierka nabierze złocistego koloru.
Smacznego.