Brokuły zapiekane z serem
Brokuły to jedno z moich ulubionych warzyw. Jego uniwersalny, delikatny smak sprawia, że wykorzystuję go do wielu dań mięsnych, wegetariańskich, makaronów i zapiekanek. Brokuły zapiekane z serem przygotujesz w zaledwie kilka minut, a efekt zaskoczy całą Twoją rodzinę i znajomych.
Do przygotowania dania wykorzystaj świeżego brokuła. Mrożone warzywa tracą smak i przede wszystkim są pozbawione wszystkich wartości odżywczych.
Brokuły zapieczone z serem gouda są bardziej delikatne. Ser cheddar natomiast jest intensywnym serem, który znacząco wzmocni smak całej potrawy.
Jeśli szukasz pomysłu na obiad z brokułami - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy, jak przygotować doskonałą rybę z pieca z brokułami, czosnkiem i migdałami.
Przepis na brokuły zapiekane z serem
Składniki:
duży brokuł
200 g sera żółtego (może być gouda, cheddar)
2 ząbki czosnku
szklanka śmietany 18%
jako
masło lub margaryna do wysmarowania naczynia
świeża bazylia lub natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)
Jak przygotować brokuły zapiekane z serem?
Brokuła umyj, obierz i gotuj 5 minut w osolonej wodzie, ser zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Śmietanę wymieszaj z jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj naczynie żaroodporne: naczynie wysmaruj masłem lub margaryną, wyłóż ugotowane różyczki brokuła, zalej masą śmietanową, posyp serem.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 20-25 minut. Zapiekankę możesz udekorować świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Smacznego.