Brokuły w panierce - szybki i wyborny specjał
Brokuły w panierce to szybka i wyjątkowo smaczna przekąska lub dodatek do drugiego dania. Delikatne, upieczone warzywa doskonale komponują się z panierką z bułki tartej, parmezanu i cheddara. Sprawdź, jak przygotować brokuły w panierce, które posmakują nawet największemu niejadkowi.
Brokuły są jednym z najszlachetniejszych warzyw. Cenione są od wieków za swoje walory smakowe i przede wszystkim prozdrowotne właściwości. Brokuły szczególnie polecane są dzieciom w okresie wczesnoszkolnym, jednak nasze pociechy niechętnie sięgają po to warzywo. Panierka z bułki tartej i żółtego sera sprawią jednak, że odczarujesz brokuła i Twoja pociecha zje go ze smakiem.
Do panierowanych brokułów przygotuj sos jogurtowy z czosnkiem, koperkiem lub szczypiorkiem. Brokuły możesz podać samodzielnie lub jako smaczny dodatek do gotowanych ziemniaków i ulubionego mięsa.
Jeśli szukasz pomysłu na szybką, zdrową i smaczną zupę - tu znajdziesz pyszną inspirację. Zupa brokułowa z kurczakiem na rosole posmakuje wszystkim.
Przepis na brokuły w panierce
Składniki:
-
świeży brokuł
-
2 łyżki mleka
-
2 jajka
-
2 łyżki oliwy
-
4 łyżki bułki tartej
-
po 4 łyżki startego parmezanu i cheddara
-
sól, pieprz
Składniki na sos:
-
mały jogurt naturalny
-
posiekany koperek lub szczypiorek
-
ząbek czosnku
-
sól, pieprz
Jak przygotować brokuły w panierce?
Umyj brokuła i oddziel z niego różyczki i mniejsze łodygi, następnie dokładnie osusz. Mleko wymieszaj z jajkami, dopraw solą, pieprzem, w drugiej miseczce natomiast - bułkę tartą z serem startym na drobnej tarce.
Kawałki brokuła wymocz w jajku z mlekiem, następnie obtocz w bułce i serach. Każdy kawałek układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, całość skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz 25 minut.
Przygotuj sos: ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dokładnie wymieszaj z jogurtem, solą, pieprzem i posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Wstaw do lodówki na 20 minut.
Smacznego.