Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Buddha bowl, przepis na miskę pełną witamin
Paweł Kulenty
Paweł Kulenty 25.03.2022 22:47

Buddha bowl, przepis na miskę pełną witamin

Buddha bowl - dzięki nieogranicznym połączeniom składników można codziennie cieszyć się inną miską Buddy
pixabay.com

Według podań miska Buddy powinna zawierać tylko produkty roślinne. Ale jeśli w naszej znajdzie się gotowane jajo lub ryba, nadal będzie to zdrowy posiłek. I smaczny. Buddha bowl - miskę Buddy można dostosować do swoich potrzeb i praktycznie jest tylu kucharzy, ile przepisów. Ogrom kompozycji pozwala uzyskać nieskończone miksy smaków i aromatów. Oto niektóre z ciekawszych propozycji.

Buddha bowl z ryżem, soczewicą, batatami i czerwoną kapustą

Składniki: 2/3 szklanki brązowego ryżu, 1/3 szklanki zielonej soczewicy, 1/4 - 1/2 łyżeczki soli, brokuł, średni słodki ziemniak, 2 szklanki posiekanej czerwonej kapusty, sok z połówki cytryny lub limonki, kilka łyżek oliwy.

Wykonanie

Wsypujemy ryż i soczewicę do średniej miski, zalewamy wodą i dobrze myjemy, pocierając razem ziarna i rośliny strączkowe. Odcedzamy i powtarzamy czynność aż woda będzie czysta. Ponownie zalewamy wodą i moczymy przez noc do 8 godzin. Odcedzamy i płuczemy.

W średnim rondelku wsypujemy ryż i soczewicę oraz 1 i 1/2 szklanki wody. Jeśli soczewica nie jest dobrze namoczona - dodajemy 2 szklanki wody i sól. Podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia, pocz czym zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, aż woda zostanie wchłonięta, a ryż i soczewica ugotują się ugotowane. Powinno to potrwać około 30-45 minut w zależności od tego ziarno dobrze się namoczyło czy nie.

Podczas gotowania ryżu i soczewicy dzielimy brokuł na różyczki, a słodkie ziemniaki kroimy w kostkę. Około 10 minut przed ugotowaniem ziaren sprawdzamy poziom wody przed dodaniem warzyw. Jeśli jest za mało, dodajemy trochę wody. Dodajemy słodkiego ziemniaka, a po 5 minutach dorzucamy brokuły w kawałkach na słodkiego ziemniaka.

Podczas gotowania ryżu i soczewicy można również przygotować sos i kapustę: Rozdrabniamy kapustę, krojąc na kawałki ostrym nożem. Mieszamy z sokiem z cytryny lub limonki, skrapiamy oliwą i dodajemy szczyptę soli. Dorzucamy do gotujących się warzyw.

Aby dokończyć miskę Buddy, po prostu dodajemy łyżkę ugotowanego ryżu i soczewicy z gotowanymi na parze warzywami, umieszczamy kapustę po boku i polewamy sosem. .

Sos czosnkowo-imbirowy z pestek dyni

Składniki: szklanka - 150 g pestek dyni, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, łyżka syropu klonowego, 3 łyżki oliwy, łyżka octu jabłkowego, 3 łyżki soku z cytrynowy, 3/4 - 1 szklanka - 175-250 ml wody, 3/4 łyżeczki drobnej soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, pieprz cayenne do smaku.

Wykonanie

Na suchej patelni na średnim ogniu prażymy pestki dyni, mieszając co jakiś czas, aż zaczną pękać. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

W robocie kuchennym miksujemy czosnek i imbir. Dodajemy ostudzone pestki dyni i miksujemy na wysokim poziomie, aż uzyskają konsystencję piasku. Dodajemy pozostałe składniki, zaczynając od 3/4 szklanki wody i miksujemy, od czasu do czasu zeskrobując boki. W razie potrzeby dodajemy pozostałą wodę, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawiamy do smaku. Składniki można zmniejszyć, żeby uzyskać mniej sosu. Jeśli wyszło za dużo można go przechowywać w lodówce do 5 dni. Można używać do sałatek, pieczonych warzyw i gotowanych potraw pełnoziarnistych.

Można również zrobić prostszą wersję sosu. Aby to zrobić, moczymy pestki dyni przez 8 godzin lub zostawiamy na noc. Odcedzamy i dobrze płuczemy. Bez prażenia miksujemy z resztą składników.

Buddha bowl z jarmużem, awokado, pomarańczą i ryżem

Składniki: szklanka ryżu, 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody, posiekany ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki octu balsamicznego, łyżka posiekanej świeżej mięty, sól i świeżo zmielony czarny pieprz, grubo posiekany pęczek jarmużu, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu, 1/4 szklanki nasion granatu, pomarańcza, podzielona na kawałki, 1/2 pokrojonego w plasterki awokado, 1/4 szklanki pestek dyni, 2 jajka na twardo, sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Wykonanie

Przygotowujemy ryż: W średnim garnku mieszamy ryż z bulionem lub wodą i czosnkiem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu. Gdy ryż zacznie się gotować, zmniejszamy ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, aż ryż stanie się miękki,a bulion lub woda cały zostanie wchłonięty.

Ugotowany ryż odstawiamy na 5 do 10 minut do ostygnięcia, a następnie dodajemy oliwę, ocet, miętę, sól i pieprz. Mieszamy składniki.

Przygotowujemy górę potrawy. W średniej misce mieszamy jarmuż z oliwą i octem. Dzielimy ryż na dwie miski i nakładamy po części jarmużu.

Do każdej z misek nakładamy 2 łyżki pestek granatu, połowę plastrów pomarańczy, połowę awokado w kawałkach, 2 łyżki pestek dyni i po jajku na twardo. Jajko doprawiamy solą i pieprzem.

Buddha bowl z ciecierzycą i komosą ryżową i warzywami

Składniki: łyżeczka oliwy, puszka ciecierzycy odsączona, wypłukana i wysuszona, skórki wyrzucone, 1/4 łyżeczki suszonej bazylii, 1/4 łyżeczki czosnku w proszku, sól i świeżo zmielony czarny pieprz, 85 g niegotowanej komosy ryżowej (wypłukanej), szklanka wody, 2 szklanki wymieszanych warzyw lub sałaty, 150 g pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół, 2 obrane ogórki, przekrojone wzdłuż na pół i posiekane, posiekana żółta papryka, 70 g drylowanych oliwek, 60 g hummusu.

Wykonanie

Pieczemy ciecierzycę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wykładamy blachę do pieczenia folią lub papierem do pieczenia. W małej misce łączymy ciecierzycę z oliwą, bazylią, czosnkiem w proszku, 1/4 łyżeczki soli szczyptą pieprzu. Rozkładamy warstwę na przygotowanej blasze do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut na środkowym ruszcie, mieszając ciecierzycę i w połowie obracając blachę do pieczenia. Wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.

Przygotowujemy komosę ryżową. Gdy się piecze cieciorka, do małej miski wsypujemy komosę i wlewamy wodę. Podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez 4 minuty na wysokim poziomie. Wyjmujemy z kuchenki mikrofalowej, mieszamy i ponownie podgrzewamy przez 2 minuty. Mieszamy i odstawiamy na minutę w kuchence mikrofalowej.

Robimy sałatkę. Kładziemy warzywa na dnie miski lub na półmisku. Układamy połówki pomidorów koktajlowych, ogórki, paprykę, oliwki, ciecierzycę i komosę ryżową w kawałkach wokół miski. Nakładamy hummus na środek miski i podajemy.

Tagi: