Zmieszaj buraki z cebulką i jabłkiem, a następnie zmiksuj. Stworzysz najpyszniejszą pastę na kanapki, od której nie sposób się oderwać
Buraki, dzięki swojej dostępności, cenie i przede wszystkim, ogromnych walorach zdrowotnych, powinny znacznie częściej być przez nas wykorzystywane. Poniższy przepis na pastę warzywną, której głównym składnikiem są właśnie buraki, może to umożliwić. Jest tak dobra, że ciężko przestać jeść i na pewno nie skończy się na jednej kanapce.
Buraki, cebulka i jabłka - doskonałe połączenie, które z pewnością ci zasmakuje
Pasta kanapkowa jest idealnym rozwiązaniem na szybkie śniadanie czy ekspresową kolację. Wystarczy w końcu wyciągnąć ją z lodówki, pokroić pieczywo i już można zajadać się smacznym posiłkiem. Niestety, kupując gotową pastę ze sklepu, popełniamy ogromny błąd.
Producenci dodają do niej bowiem wiele konserwantów, wzmacniaczy smaku i soli. Szczególnie ta ostatnia jest groźna, ponieważ jej nadmiar może prowadzić do chorób układu sercowego czy problemów hormonalnych. Znacznie zdrowiej jest przygotować ją samodzielnie.
Miks buraków, cebulki i jabłek jest obłędny - świetnie smakuje na kanapce. Przepis jest w dodatku wegetariański, ponieważ nie zawiera mięsa ani zwierzęcego tłuszczu. Doskonale prezentujące się wersję zaprezentowano na kanale SzkolaGotowania na YouTube, skąd pochodzi powyższy kadr.
Przygotowanie pasty jest banalnie proste i polega na kilku łatwych czynnościach. Możesz zrobić jej większy zapas za jednym razem, aby móc cieszyć się nią przez dłuższy czas.
Przepis na pastę kanapkową z buraków
Składniki:
-
1 burak średniej wielkości
-
1 ząbek czosnku
-
średniej wielkości cebula
-
majonez 2 łyżki
-
ostra papryka chilli
-
1 jabłko
-
mały pęczek kolendry
-
1 łyżka ziaren siemienia lnianego
-
1 łyżka ziaren słonecznika
-
sok z 1 cytryny
-
Kmin rzymski
Zacznij od dokładnego wymycia wszystkich warzyw. Dobrze je wyszoruj , a następnie ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wrzuć je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz, aż każde z nich będzie miękkie.
Nasiona słonecznika i lnu wysyp na drugą blachę z papierem do pieczenia i praż przez 10 minut. Wyjmij wszystko z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Zimne warzywa obierz ze skór i łubin. Pokrój je na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj do nich uprażone nasiona, kmin rzymski, sok z cytryny, pęczek kolendry (zostaw odrobinę dla dekoracji ) i majonez. Zmiksuj całość.
Przełóż pastę do słoiczków i schowaj do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki mocno się przegryzą . Smacznego.
Źródło: przepisy.pl