caffe affogato
unsplash

Cafe affogato, czyli deser i mocna kawa w jednym

Ach, te włoskie popołudnia! Po sytej paście należy się jakiś deser. Lub kawa. Lub kawa i deser (ciepłe popołudnia są zbyt leniwe, aby przygotowywać je osobno) w jednym. Znane kawiarniane przepisy na mrożoną kawę z lodami to nie to samo, co wytrawne cafe affogato.

Ach, te włoskie popołudnia! Po sytej paście należy się jakiś deser. Lub kawa. Lub kawa i deser (ciepłe popołudnia są zbyt leniwe, aby przygotowywać je osobno) w jednym. Znane kawiarniane przepisy na mrożoną kawę z lodami to nie to samo, co wytrawne cafe affogato. Przepis na lody z mocnym espresso w mgnieniu oka przeniesie Cię do słonecznych Włoch.

Cafe affogato — klasyczny sposób podania


Deser jest banalnie prosty w przygotowaniu a produkty, których potrzebujesz to:

  • Dobra kawa,
  • Przegotowana woda,
  • Lody waniliowe,
  • Słodkie bonusy wedle uznania (ale o tym na końcu przepisu).

Włosi przede wszystkim cenią dobrze zaparzone espresso. Możesz użyć ekspresu do kawy, co znacznie skróci proces przygotowania lodów z espresso. Jednak bez maszyny deser uda się równie dobrze. Włoska kawa musi być grubo zmielona. Wodę o temperaturze 86-94 °C wlej do połowy dzbaneczka, przemieszaj całość. Dzięki temu smak rozejdzie się po naczyniu równomiernie. Dopiero potem dolej resztę wody.

Jeszcze lepiej będzie, jeżeli kawę przygotujesz w klasycznej, włoskiej kawiarce. Po zasmakowaniu cafe affogato zakochasz się w tym deserze, więc inwestycja w kawiarkę jest jak najbardziej wskazana. Kawa zaparzona bez maszyny, ale dzięki kawiarce ma niepowtarzalny aromat. W tym wypadku wodę wlej do specjalnego pojemniczka, a grubo zmieloną kawę pod sitko. Ustaw na małym palniku (ogień nie może otulać kawiarki) i zaczekaj na pierwsze odgłosy bulgotania. Kiedy tylko je rozpoznasz, zdejmij dzbaneczek z palnika i owiń zwilżonym ręcznikiem. Pozostawienie kawiarki na ogniu sprawi, że kawa będzie przesiąknięta goryczką.

Ok, espresso już masz. Przechodzimy dalej. Cafe affogato to kawa z lodami, więc teraz kilka słów o nich. Muszą być dobrze zmrożone. Cały pomysł na ten deser polega na skąpaniu lodów w gorącej kawie. Jeśli lody waniliowe będą miękkie, szybko rozpuszczą się we włoskiej kawie. Zamiast cafe affogato otrzymasz zwykłe słodkie americano. Domowe lody waniliowe będa dobrym pomysłem, jednak jeśli stawiasz na leniwe popołudnie z boskim deserem w dłoni, możesz zwyczajnie skoczyć do sklepu.

Lody waniliowe zalej espresso. Wlej kieliszek Kalhuy. Dodaj kilka wiórek gorzkiej czekolady i ciasto na osobnym talerzyku. To wszystko.

Inne sposoby na serwowanie cafe affogato


Poznałeś klasyczny sposób podania cafe affogato. Domowe lody waniliowe mogą być jedną z dróg urozmaicenia przepisu. Jednak możesz go modyfikować wedle własnego gustu. Bita śmietana, kawa smakowa, dużo gorzkiej czekolady... to wszystko pomysły, które bez problemu możesz zrealizować. Równie dobrze możesz dodać kilka mrożonych jagód i malin, startą skórkę pomarańczy, a nawet suszoną żurawinę. Tak długo, jak deser pozostanie kawą, to nadal cafe affogato.

Cafe affogato, włoska kawa z syropem klonowym, czyli to możliwe?


Tutaj ponownie odpowiedź brzmi: tak. Kahlua to bardzo specyficzny likier. Połączenie wanilii, rumu i karmelu podbijają szlachetny smak kawy. Jednak należy pamiętać, że Kahlua ma aż 20 % alkoholu. To oznacza, że nie możesz jej podać dzieciom. Alkohol zastąp syropem klonowym. Jego smak jest również specyficzny, natomiast dzięki temu trikowi nie stłumisz pierwotnego zamysłu nieco gorzkawego deseru.

Domowe lody waniliowe


Przepis na domowe lody waniliowe to sposób na podrasowanie cafe affogato. To także kreatywny pomysł na czas spędzony wspólnie z dzieciakami. W końcu każdy maluch jest ciekawy, jak powstają jego ulubione słodycze.

Produkty, których potrzebujesz:

  • 150 ml mleka i 150 ml śmietanki 36%,
  • 2 żółtka,
  • Ekstrakt z wanilii,
  • 1 łyżeczkę cukru pudru i 45 g zwykłego cukru.


Mleko i śmietankę zagotuj w jednym garnku, dodaj kilka kropel ekstraktu z wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem oraz cukrem i powoli dolewaj ciepłego mleka i śmietanki. Cały czas mieszaj. Całość wlej ponownie do garnka i na bardzo małym ogniu podgrzewaj tak długo, aż masa zgęstnieje. Następnie schłódź i włóż domowe lody waniliowe do lodówki. Dodatkowo możesz ubić nieco śmietanki na sztywno i dodać do zimnej, zgęstniałej od temperatury masy. Wsadź do zamrażarki, aby gorąca włoska kawa szybko ich nie rozpuściła. Deser tak jak poprzednio wspominaliśmy, możesz zjeść z syropem klonowym lub odrobiną gorzkiej czekolady.

Następny artykuł