Smakosze.pl Przepisy Carpaccio z buraka i gruszki czyli elegancka przystawka na przyjęcie
canva/Lesyy

Carpaccio z buraka i gruszki czyli elegancka przystawka na przyjęcie

7 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Carpaccio to tradycyjna, włoska przystawka, przygotowywana z surowych, cienkich plastrów wołowiny, cielęciny lub łososia z dodatkiem oliwek, kaparów, rukoli. Carpaccio możesz przygotować również w wersji wegetariańskiej - z buraka i gruszki z prażonymi pestkami i stworzyć elegancką przystawkę na przyjęcie, która z pewnością podbije serca Twoich gości.

Carpaccio jest jedną z najbardziej popularnych przystawek. Podawane jest niemal w każdej restauracji jako doskonale doprawiony, zdrowy posiłek przed daniem głównym. Carpaccio możesz przygotować również samodzielnie. Pamiętaj jednak, żeby używać wysokiej jakości produktów, szczególnie, jeśli chcesz przygotować carpaccio z surowego mięsa.

Ogromną popularnością cieszy się również carpaccio z buraka i gruszki, ponieważ jest lżejszą wersją przystawki. Doskonale doprawiona, z dodatkiem oliwy z oliwek, prażonych ziaren i rukoli sprawi, że carpaccio będzie często pojawiać się na Twoim stole podczas przyjęć i eleganckich kolacji.

Buraki do carpaccio przygotuj wcześniej, aby zdążyły dokładnie wystygnąć. Warzywa w przystawce muszą być chłodne. Do carpaccio z buraka i gruszki możesz przygotować również deskę serów w towarzystwie orzechów włoskich i rodzynek.

Jeśli szukasz inspiracji na pyszną, włoską przystawkę - tu znajdziesz prosty przepis na sałatkę nicejską z tuńczykiem i anchois.

Przepis na carpaccio z buraka i gruszki

Składniki:

  • 2 duże buraki

  • 2 gruszki

  • rukola

  • prażony słonecznik lub dynia

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Jak przygotować carpaccio z buraka i gruszki, czyli elegancką przystawkę na przyjęcie?

Buraki włóż do folii aluminiowej i piecz w temperaturze 200 stopni C przez 60-90 minu t z opcją grzania góra-dół, następnie ostudź, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.

Gruszkę umyj, pokrój w kostkę, na suchej patelni upraż ziarna, aby uzyskały złocisty kolor i puściły odrobinę tłuszczu . Na duży talerz wyłóż plastry buraka, dodaj gruszkę, prażone ziarna, oprósz solą, pieprzem, dodaj rukolę i całość skrop oliwą.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy