Carpaccio z buraka i gruszki czyli elegancka przystawka na przyjęcie
Carpaccio to tradycyjna, włoska przystawka, przygotowywana z surowych, cienkich plastrów wołowiny, cielęciny lub łososia z dodatkiem oliwek, kaparów, rukoli. Carpaccio możesz przygotować również w wersji wegetariańskiej - z buraka i gruszki z prażonymi pestkami i stworzyć elegancką przystawkę na przyjęcie, która z pewnością podbije serca Twoich gości.
Carpaccio jest jedną z najbardziej popularnych przystawek. Podawane jest niemal w każdej restauracji jako doskonale doprawiony, zdrowy posiłek przed daniem głównym. Carpaccio możesz przygotować również samodzielnie. Pamiętaj jednak, żeby używać wysokiej jakości produktów, szczególnie, jeśli chcesz przygotować carpaccio z surowego mięsa.
Ogromną popularnością cieszy się również carpaccio z buraka i gruszki, ponieważ jest lżejszą wersją przystawki. Doskonale doprawiona, z dodatkiem oliwy z oliwek, prażonych ziaren i rukoli sprawi, że carpaccio będzie często pojawiać się na Twoim stole podczas przyjęć i eleganckich kolacji.
Buraki do carpaccio przygotuj wcześniej, aby zdążyły dokładnie wystygnąć. Warzywa w przystawce muszą być chłodne. Do carpaccio z buraka i gruszki możesz przygotować również deskę serów w towarzystwie orzechów włoskich i rodzynek.
Jeśli szukasz inspiracji na pyszną, włoską przystawkę - tu znajdziesz prosty przepis na sałatkę nicejską z tuńczykiem i anchois.
Przepis na carpaccio z buraka i gruszki
Składniki:
-
2 duże buraki
-
2 gruszki
-
rukola
-
prażony słonecznik lub dynia
-
sól, pieprz
-
oliwa z oliwek
Jak przygotować carpaccio z buraka i gruszki, czyli elegancką przystawkę na przyjęcie?
Buraki włóż do folii aluminiowej i piecz w temperaturze 200 stopni C przez 60-90 minu t z opcją grzania góra-dół, następnie ostudź, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
Gruszkę umyj, pokrój w kostkę, na suchej patelni upraż ziarna, aby uzyskały złocisty kolor i puściły odrobinę tłuszczu . Na duży talerz wyłóż plastry buraka, dodaj gruszkę, prażone ziarna, oprósz solą, pieprzem, dodaj rukolę i całość skrop oliwą.
Smacznego.