Sałatka nicejska z tuńczykiem, anchois, jajkiem i warzywami
Składniki do przygotowania sałatki nicejskiej
4 fileciki anchois,
160 g tuńczyka w oliwie,
1/4 sałaty lodowej lub 1 sałata rzymska,
80 g fasolki szparagowej,
1/2 małej czerwonej cebuli,
3 jajka,
250 g pomidorów,
10 sztuk czarnych oliwek.
Sos:
1 łyżeczka soku z cytryny,
1/2 startego ząbka czosnku,
3 łyżki oliwy extra,
sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
1 łyżeczka musztardy.
Sałatka nicejska - sposób przygotowania
Sałatę myjemy i odkładamy na bok, aby się osuszyła - można ją delikatnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Jeśli używasz sałaty lodowej - pokrój ją na kawałki. Jeśli natomiast używasz sałaty rzymskiej możesz ją pokroić lub ułożyć w całości na półmisku.Jajka gotujemy na półtwardo (gotować 5 minut od zagotowania wody, a następnie zalać zimną wodą). Obrane jajka kroimy na kawałki i układamy na sałacie. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową, fileciki anchois, tuńczyka i pokrojone pomidory. Następnie dodajemy cienko pokrojoną czerwoną cebulę i czarne oliwki.Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i polewamy przygotowaną sałatkę po wierzchu.