Sałatka nicejska z tuńczykiem, anchois, jajkiem i warzywami
pixabay.com

Sałatka nicejska z tuńczykiem, anchois, jajkiem i warzywami

Sałatka nicejska to przepis kuchni francuskiej, który koniecznie musisz wypróbować. Zachwyca nie tylko różnorodnością smaków, ale także kolorami. Jest idealna jako przystawka lub danie na lunch czy lekką kolację. Zrobi furorę na przyjęciach! Jak przygotować pyszną sałatkę nicejską?

Składniki do przygotowania sałatki nicejskiej

  • 4 fileciki anchois,
  • 160 g tuńczyka w oliwie,
  • 1/4 sałaty lodowej lub 1 sałata rzymska,
  • 80 g fasolki szparagowej,
  • 1/2 małej czerwonej cebuli,
  • 3 jajka,
  • 250 g pomidorów,
  • 10 sztuk czarnych oliwek.


Sos:

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1/2 startego ząbka czosnku,
  • 3 łyżki oliwy extra,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 1 łyżeczka musztardy.

Sałatka nicejska - sposób przygotowania

Sałatę myjemy i odkładamy na bok, aby się osuszyła - można ją delikatnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Jeśli używasz sałaty lodowej - pokrój ją na kawałki. Jeśli natomiast używasz sałaty rzymskiej możesz ją pokroić lub ułożyć w całości na półmisku.
Jajka gotujemy na półtwardo (gotować 5 minut od zagotowania wody, a następnie zalać zimną wodą). Obrane jajka kroimy na kawałki i układamy na sałacie.
Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową, fileciki anchois, tuńczyka i pokrojone pomidory. Następnie dodajemy cienko pokrojoną czerwoną cebulę i czarne oliwki.
Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i polewamy przygotowaną sałatkę po wierzchu.

Następny artykuł