Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka nicejska z tuńczykiem, anchois, jajkiem i warzywami
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:49

Sałatka nicejska z tuńczykiem, anchois, jajkiem i warzywami

Sałatka nicejska z tuńczykiem, anchois, jajkiem i warzywami
pixabay.com

Składniki do przygotowania sałatki nicejskiej

  • 4 fileciki anchois,

  • 160 g tuńczyka w oliwie,

  • 1/4 sałaty lodowej lub 1 sałata rzymska,

  • 80 g fasolki szparagowej,

  • 1/2 małej czerwonej cebuli,

  • 3 jajka,

  • 250 g pomidorów,

  • 10 sztuk czarnych oliwek.

Sos:

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

  • 1/2 startego ząbka czosnku,

  • 3 łyżki oliwy extra,

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz,

  • 1 łyżeczka musztardy.

Sałatka nicejska - sposób przygotowania

Sałatę myjemy i odkładamy na bok, aby się osuszyła - można ją delikatnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Jeśli używasz sałaty lodowej - pokrój ją na kawałki. Jeśli natomiast używasz sałaty rzymskiej możesz ją pokroić lub ułożyć w całości na półmisku.Jajka gotujemy na półtwardo (gotować 5 minut od zagotowania wody, a następnie zalać zimną wodą). Obrane jajka kroimy na kawałki i układamy na sałacie. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową, fileciki anchois, tuńczyka i pokrojone pomidory. Następnie dodajemy cienko pokrojoną czerwoną cebulę i czarne oliwki.Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i polewamy przygotowaną sałatkę po wierzchu.

Tagi: