Chińskie pierożki dim sum
Canva.com - Leung Cho Pan

Chińskie pierożki Dim sum - przepis krok po kroku

Dowiedz się jak w prosty sposób przygotować dwa rodzaje pierożków chińskich Dim Sum w swoim domu.

Czy kuchnia chińska to tylko „chińczyk”?

Kuchnia chińska kojarzona jest zazwyczaj z osiedlowym „chińczykiem”, gdzie zazwyczaj mięso w słodko-kwaśnym sosie, surówkę z kapusty pekińskiej i trochę suchego ryżu. Jest to skojarzenie dość krzywdzące dla kuchni chińskiej, bowiem kuchnia tego kraju z azjatyckiego kontynentu jest niezwykle bogata i smaczna. Jedną z moich ulubionych potraw są pierożki dim sum – smażone, gotowane, gotowane na parze lub w smażone w oleju pierożki. Dim sum to cała sztuka serwowania potraw w kuchni chińskie. Polega na tym, że na tacy serwuje się mnóstwo małych porcji mięs, ciastek, sajgonek, deserów i bułeczek. Jednym z tych dań są właśnie chińskie pierożki Dim sum.

2 przepisy na pierożki Dim sum, które możesz zrobić w swoim domu.

Pierożki Dim sum pochodzą z Nepalu. Pierwszy raz serwowano je już w X wieku naszej ery! Ciasto może być zrobione z wielu różnych składników – mąki pszennej, ziemniaków, a nawet chleba. Przyjęło się, że pierogi można nadziać wieloma różnymi składnikami – mięsem, rybą, owocami morza, serem, warzywami, a nawet owocami. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów – upiec, ugotować, usmażyć, czy ugotować na parze.

Chińskie pierożki Dim sum mają mnóstwo różnych rodzajów nadzienia i nazw. Wchodzą w nie m.in.: pierożki Dim sum z krewetkami, xiaolongbao, teochew dim sum, pierożki taro, guotie, shaomai itd.
Mimo, że pierożki Dim sum z pozoru mogą wydawać się trudne w przygotowaniu, w istocie wcale tak nie jest. Sklejane są po prostu inną metodą, niż ta, której używamy do sklejania polskich pierogów. Metoda ta nazywa się „na zakładkę”, ponieważ sklejone w ten sposób pierożki przypominają nieco harmonijkę. Przerażać nas może również potencjalna trudność w uzyskaniu produktów stosowanych w kuchni chińskiej. W dzisiejszych czasach postało dużo małych sklepów z produktami z kuchni z całego świata. W niniejszym przepisie podam x różnych sposobów na przyrządzenie chińskich pierożków Dim sum w twoim domu!

Pierożki Dim sum z krewetkami

Chińskie pierożki Dim sum z krewetkami nazywają się Har gow. By je przygotować potrzebować będziemy ok. 300 g surowej krewetki - w tym przepisie można wykorzystać krewetki mrożone, bowiem do chińskich pierożków dim sum będziemy je kroić na małe kawałki. Do tego: sos z ostrygi, olej rzepakowy, olej sezamowy, pieprz, sól, cukier, pędy bambusa i imbir. By przygotować ciasto wystarczy nam: skrobia pszeniczna, skrobia kukurydziana i trochę oleju.

Składniki:
300 g krewetek obranych
sos z ostrygi
łyżka oleju rzepakowego
łyżeczka oleju sezamowego
50 g pędów bambusa
mały kawałek imbiru – pokrojony bądź starty
sól
cukier
pieprz
200 g skrobia sezamowa
100 g skrobia kukurydziana
olej rzepakowy

Przygotowanie pierożków dim sum:

Krewetki należy pokroić na drobną miazgę. Wrzucić do miski dodać wszystkie składniki oprócz bambusa i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojone pędy bambusa i ponownie wymieszać. Odstawić na chwilę do lodówki.

Wymieszać skrobię pszeniczną i kukurydzianą. Dodać trochę wrzątku ciągle mieszając. Dodać trochę oleju i wymieszać. Ciasto można zacząć ugniatać. Ugniecione ciasto rozwałkować i szklanką wyciąć małe kółka.

Do każdego kółka dodać ok. łyżkę nadzienia. Chińskie pierożki dim sum należy uformować wg specjalnej metody, która polega na zgięciu nadzianego ciasta na pół, zaklejenie go dokładnie brzegami do siebie i złożenia w wachlarzyk. Pamiętaj, by dokładnie skleić pieroga, by farsz nie wyciekł podczas gotowania.
Zagotuj wodę w parowarze. Jeśli nie posiadasz specjalnego urządzenia do gotowania na parze możesz użyć garnka przykrytego ścierką. Pierogi powinny gotować się na parze ok. 6 minut.

Chińskie pierożki Dim sum z mięsem.

Jeśli nie mamy ochoty na chińskie pierożki Dim sum z owocami morza, przygotowałam też przepis na bardziej klasyczne Dim sum, z mięsem. Do przygotowania nadzienia potrzebować będziemy: około pół kilograma mięsa wieprzowo-wołowego, małą cebulę, kapusta pekińska, korzeń imbiru, czosnek, ocet ryżowy, sos sojowy i sezamowy, cukier, skrobi kukurydzianej, sól, pieprz do smaku.

Składniki nadzienia:
Ok. pół kilograma mięsa wieprzowo-wołowego (najlepiej od rzeźnika)
Cebula
Kapusta pekińska
Posiekany korzeń imbiru
Posiekany czosnek
Ocet ryżowy
Sos sojowy
Olej sezamowy
Cukier
1 łyżka skrobi kukurydzianej
pieprz, sól

Składniki ciasta:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju rzepakowego

Mięso wraz ze wszystkimi składnikami wymieszać w misce ręką do w miarę jednolitej masy i odstawić. Mąkę pszenną ugnieść z olejem i wodą. Cienko rozwałkować. Tak samo, jak przy chińskich pierożkach z krewetkami, uformować szklanką małe kółka.

Na środek każdego kółka dać ok. łyżkę nadzienia i zakleić na tzw. „zakładkę”, tak by pierożki Dim sum przypominały z zewnątrz słynne sakiewki. Tak przygotowane sakiewki upiec w parowarze bądź na garnku przykrytym ściereczką przez ok. 10 minut. Można podawać z sosem sojowym.

Jestem pewna, że tymi przepisami zachwycisz każdego fana kuchni chińskiej. Smacznego!

Następny artykuł