Pierogi to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej, cieszące się ogromną popularnością na całym świecie. W dużym uproszczeniu jest to cienkie i dość elastyczne ciasto wypełnione farszem. Pierogi mogą być gotowane, smażone lub pieczone. Występują w wielu wariantach smakowych, uzależnionych zwykle od rodzaju nadzienia – mogą być podawane zarówno na słodko, jak i na słono.
Biorąc pod uwagę fakt, że pierogi raczej nie stanowią szczególnie skomplikowanej potrawy, nie będzie niczym dziwnym to, że podobne potrawy powstawały równolegle w różnych, często odseparowanych od siebie miejscach na świecie. Nie bez przyczyny jednak terminologia „pierogi” stosowana jest wyłącznie do polskich wyrobów (za granicą również w oryginalnym brzmieniu) – bez względu na podobieństwo do chińskich jiaozi czy wonton, gruzińskich chinkali, hiszpańskiej empanady, czy rosyjskich pielmieni.
Do najpopularniejszych pierogów w Polsce należą oczywiście pierogi ruskie, które charakteryzuje wyjątkowy w smaku farsz. Przyrządza się go z rozgniecionego twarogu, ugotowanych ziemniaków i zeszklonej cebuli. Nazwa pierogi ruskie, wbrew błędnym stereotypom, nie odnosi się do Rosji, a do Rusi Czerwonej, czyli w większej części terytorium współczesnej Ukrainy, które przez setki lat wchodziło w skład Polski. Ciekawostkę zaś stanowić może fakt, że na Ukrainie pierogi ruskie nazywa się „pierogami polskimi”, właśnie przez wzgląd na ich pochodzenie.
Wśród innych popularnych na polskich stołach rodzajów pierogów wymienić można pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z serem, pierogi z jagodami czy pierogi z truskawkami. Pierogi podawane na słono – a szczególnie pierogi ruskie – zazwyczaj serwuje się z okrasą ze smażonego boczku.
Potrawy przypominające pierogi znane są także w innych krajach, gdzie powstawały równolegle do pierogów polskich, lub czerpały z nich inspirację. Wśród najstarszych rodzajów pierogów wymienić można jiaozi i wonton z Chin czy chinkali z Gruzji. Na Białorusi i Litwie popularne są kołduny, na Ukrainie wareniki, a w Rosji pielmieni. Z Japonii z kolei pochodzą zdobywające na popularności na całym świecie gyoza, dość podobne do chińskich jiaozi. Pominąć nie można także pierogów właściwych dla kuchni włoskiej, a więc ravioli czy tortellini.
W teorii wyrobienie ciasta pierogowego nie jest szczególnie trudne, głównie z uwagi na niewielką liczbę składników – wystarczy 500 gramów mąki pszennej, ok. 4 łyżki oleju, szklanka gorącej wody i pół łyżeczki soli.
Wystarczy zmieszać ze sobą wszystkie składniki, zaczynając od mąki, idąc przez sól i olej, aż po szklankę gorącej wody. Ciasto na pierogi należy wyrabiać aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji – powinno być elastyczne i miękkie. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, powinniśmy odłożyć ciasto na ok. 30 minut – i gotowe! Możemy przystąpić do rozwałkowywania ciasta, lepienia pierogów i nadziewania ich wedle uznania.
Pokaż więcej
Pierogi na Wielkanoc? To danie nie jest kojarzone z tym świętem, ale te z przepisu są warte polecenia. Zrób je, a rodzina zachwyci się ich wyglądem, a przede wszystkim smakiem. Czegoś takiego jeszcze w twoim domu nie było.
Pierogi to niewątpliwie tradycyjne polskie danie, które zna praktycznie każdy obywatel naszego kraju. Można je przyrządzić zarówno na słodko, jak i na słono. Istnieje wiele przepisów na dobrze nam znane pierogi. Dlatego przedstawiamy Wam kolejny. W tej wersji na pewno Wam zasmakują.
Choć z marszu wymienimy cztery, może pięć odmian pierogów, liczba ich odmian jest niemal nieskończona. Choć te, które zaproponował Robert Makłowicz, brzmią egzotycznie, są tradycyjne dla wschodniej Polski. A przy tym tak pyszne, że zasługują na popularyzację.
Pierogi to tradycyjne polskie danie, które prawdopodobnie zna każdy obywatel naszego kraju. I nie tylko. Wielu obcokrajowców wymienia pierogi jako potrawę, którą znają. Nic dziwnego. Są one przepyszne, pięknie wyglądają i można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Tym razem przedstawiamy Wam przepis na pierogi, w których nie ma ani sera, ani ziemniaków, za to jest tajemniczy, niecodzienny skłądnik.
W moim domu pierogi od lat przyrządzam na Wielkanoc. Zwykle podaję je na obiad w Wielką Sobotę lub Wielki Poniedziałek. Ten farsz to mistrzostwo świata, a moja rodzina już nie wyobraża sobie bez nich świąt.
Oto przepis na pierogi z bardzo nietypowym nadzieniem. Składa się na nie kiszona kapusta, cebula i jeden zaskakujący składnik. Farsz wychodzi doskonały, pełny w smaku, a połączenie wydaje się zupełnie naturalne. Koniecznie wypróbuj.
Ziemniaczano-grzybowy farsz do pierogów to doskonałe zestawienie na bezmięsne danie. Jest łagodne w smaku i łączy tanie składniki w niezwykły posiłek.
Choć wywołuje raczej deserowe skojarzenia, jeden składnik świetnie podbija smak niektórych obiadowych zestawień. Tomasz Strzelczyk przypomina o tym, przygotowując, jak je określa, „prawie klasyczne pierogi”.
Nie wiesz, co zrobić z mięsem z rosołu? Na pewno go nie wyrzucaj. Składnik będzie świetnym dodatkiem innego dania. Poznaj przepis na pierogi z mięsem i podaj je na obiad. Dzięki temu sposobowi przygotujesz smaczne danie, które zachwyci domowników, a przy okazji nic się nie zmarnuje.
Oto najlepszy tradycyjny przepis na pierogi ruskie. Ich sekretem jest ciasto – puszyste i pełne smaku. Jest takie nie tylko dzięki składnikom, lecz także odpowiedniemu wyrabianiu.
Już nie tylko Armstrong i Hermaszewski wpiszą się w historię podboju kosmosu, ale też polskie pierogi. Wszystko za sprawą misji na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS), w której udział bierze polski kosmonauta. W pomoc przygotowania dania zaangażował się kucharz-celebryta, więc można spodziewać się smacznych efektów.
Pierogi to tradycyjne polskie danie znane na cały kraj i nie tylko. Jeśli zapytamy obcokrajowca o to, czy zna jakąś polską potrawę, to z pewnością odpowie, że pierogi. Nie ma się co dziwić. Są one przepyszne, a rozpływający się w ustach farsz razem z ciastem tworzą niesamowitą potrawę, która jest gwarancją fantastycznego smaku. Przedstawiamy Wam przepis na pierogi po góralsku.
W ostatnim czasie w polskim Internecie było głośno o konflikcie pomiędzy Książulem, czyli jednym z najpopularniejszych youtuberów w Polsce, a znanym z telewizji właścicielem restauracji Arturem Bacowskim. Cała afera dotyczyła recenzji, którą wystawił w sieci Książulo na temat wspomnianej knajpy. Teraz „baca” oskarża youtubera o to, że kłamie.
Pierogi to duma naszej rodzimej kuchni. Niezależnie od tego, z jakim nadzieniem je przyrządzimy, smakują wyśmienicie. Polskie pierogi wzięły udział w rankingu najlepszych pierogów świata. Ranking ten organizowany jest przez Taste Atlas. Niestety wynik nie jest taki, jakbyśmy sobie tego życzyli.
Polska kuchnia jest niewątpliwie bogata w różnego rodzaju pyszne potrawy, które zachwycają swoim smakiem. Pierogi czy bigos to dania, które są znane na cały nasz kraj i nie tylko. Jednak czasami warto wzbogacić naszą dietę o posiłki wywodzące się z zagranicy. Przedstawiamy Wam przepis na pyszne gruzińskie chinkali z wołowiną.
Choć nazwa tego dania brzmi kościelnie, pierogi dominikańskie nie są wcale najnowszym przepisem siostry Anastazji. Ich nazwa nawiązuje do legendy o pojawieniu się pierogów w Polsce. Nawiązują też składniki – tym, że są swojskie i tradycyjne.
Teoretycznie to zwykłe pierogi z mięsem, ale jak wiele dzieli teorię od praktyki! Te niezwykle efektowne karminowe różyczki z soczystym mięsnym farszem przypadną do gustu każdemu. Gotowane na parze, będą delikatne i soczyste. Staną się też tematem rozmów – i pochwał – gości zaproszonych na obiad.
Pierogi kapucyńskie to danie mało znane, a szkoda. Sekretem smaku jest nietypowy, ale niezwykle aromatyczny farsz. Bazą jest kapusta kiszona, jednak nie tylko ona sprawia, że pierogi błyskawicznie znikają z talerzy.
Pierogi to tradycja polskiej kuchni. Tę potrawę przygotowuje się od pokoleń i można to robić na różne sposoby. Przede wszystkim na słodko i na słono. Pierogi są nieodłącznym elementem Świąt, a także naszej zwykłej codzienności. Istnieje wiele przepisów na farsz, jednak tym razem skupimy się na cieście.
Już nie tylko pierogi ruskie! Poznaj przepis i na obiad przygotuj pierogi wiejskie z farszem, który zasmakuje każdemu. Połączenie delikatnego ciasta z ziemniakami i specyficznymi, w tym zestawieniu, składnikami jest nie do podbicia. Zrób pierogi i przekonaj się dlaczego.
Oto niezwykły przepis na pierogi bez mięsa. Zamiast ruskiego farszu czy klasycznej masy serowej mieszamy tanie warzywa i wyrazisty ser. Efekt? Niezwykłe bogactwo kontrastujących ze sobą smaków.
Idealne ciasto na pierogi to święty graal kucharzy i kucharek. Dlatego poszukujemy sekretu ciasta doskonałego w jego nietypowych składnikach. Należy do nich masło.
Pierogi to tradycyjne polskie danie, które jest również znane za granicą. Kiedy zapytamy obcokrajowca, jakie zna polskie potrawy, to z pewnością odpowie, że pierogi. Istnieje wiele rodzajów tych pyszności. Mogą być na słodko, czyli np. z serem lub jagodami. Bardziej popularne są wersje wytrawne np. z mięsem lub z kapustą i grzybami. Ten przepis natomiast jest zupełnie inny.
Ten przepis jest wart uwagi. Wielokrotnie sprawdzony zapewnia pyszny efekt na talerzu. Dzięki niemu w wyjątkowy sposób zrobisz pieczone pierogi. Wypełnione farszem, jakiego się nie spodziewasz, będą smakować, że palce lizać.
W święta za późno już na porady, jak przygotowywać pierogi zawczasu. Ale odpowiednie mrożenie produktów to dopiero połowa sukcesu. Druga to odpowiednio je przygotować przed podaniem. Tu trzeba starać się uniknąć kilku błędów.
Pierogi są tradycyjnym wigilijnym daniem. Popularny youtuber Książulo postanowił przeprowadzić test pierogów. Zamawiał i próbował i szczerze mówił, co myśli o jednym z najbardziej lubianych dań wigilijnych.
Słynny Tomasz Strzelczyk przedstawił doskonały przepis na święta. Przygotowane według niego pierogi są ciekawą alternatywą dla tych tradycyjnych z kapustą. Przygotuj je według porad kucharza, a na pewno zaskoczysz całą rodzinę. Od teraz będziesz przyrządzać je rok w rok.
Zawsze lubiłam ułatwić sobie gotowanie. Szczególnie robię to przed Wigilią i Bożym Narodzeniem, by w tak ważnych dniach spędzić jak najmniej czasu w kuchni. Pierogi z kapustą i grzybami przygotowuję więc wcześniej. Stosuję tutaj prosty trik, dzięki któremu wigilijna potrawa smakuje tak, jakbym zrobiła je tego samego dnia.