Smakosze.pl Przepisy Najprostszy przepis na przepyszny chleb w jajku
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Stilgar

Najprostszy przepis na przepyszny chleb w jajku

3 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Wyśmienity chleb w jajku niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Ciężko uwierzyć, że tak prosta potrawa może cechować się takimi walorami smakowymi. Warto przygotować go na dzisiejszą kolację.

Chleb w jajku jest wyjątkowym smakiem dzieciństwa

Kiedy w grę wchodzi chleb w jajku, nietrudno znaleźć łasuchów, którzy z miłą chęcią by go spałaszowali. Dla znacznej części smakoszy taka potrawa kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Właśnie wtedy chleb z jajkiem cieszył się największą popularnością .

Chleb w jajku można przygotować na rozmaite sposoby. Już wcześniej przedstawialiśmy recepturę na smakołyk, który bije na głowę nawet wyśmienitą pizzę . Dziś skoncentrujemy się na najbardziej tradycyjnej odsłonie.

Z całą pewnością chleb w jajku należy do dań, które wielu z nas wspomina z nostalgią. Wśród swojskich smakołyków łatwo natknąć się na specjały wywołujące taki efekt. Jakiś czas temu podawaliśmy przepis na kultowe ciasto jak za dawnych lat .

Chleb w jajku jest bardzo prosty w przyrządzeniu i nawet osoby, które na co dzień unikają kulinarnych aktywności, dadzą sobie z nim radę . Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 3 kromki chleba

  • 2 jajka

  • 30 g masła

  • 30 ml oleju

  • sól i pieprz

Chleb w jajku jak za dawnych lat

Już sama lista składników potwierdza, że chleb w jajku jest jednym z najprostszych smakołyków. Na początku jajka rozbijamy do głębokiego talerza. Dodajemy do nich odrobinę soli i pieprzu. Jeśli chcemy, aby nasz przysmak był bardziej delikatny, wówczas możemy jajka wzbogacić o odrobinę mleka .

Jajka z dodatkami musimy rozbełtać. W tak przygotowanej masie maczamy kromki chleba. Pamiętajmy, że należy zrobić to z obu stron . Możemy dać im chwilę, by jajka zdążyły wsiąknąć w miękisz. Chleb w jajku wykładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.

Chleb w jajku najlepiej smażyć na małym ogniu . Dzięki temu danie się nie przypali i będzie bardziej soczysty. Gotowy smakołyk wykładamy na talerz. Możemy oprószyć go posiekanym szczypiorkiem i odrobiną startego sera . Przepis na taki specjał można znaleźć na YouTube na kanale Stilgar. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: OlgaSmile

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy