Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Prosty sposób na przechowywanie bananów, wystarczy zwykła folia
Adam Moskal
Adam Moskal 03.02.2021 01:00

Prosty sposób na przechowywanie bananów, wystarczy zwykła folia

Triki z bananami
kuppa_rock, Getty Images Pro

Banany umiłowane zostały szczególnie przez sportowców, którzy zajadają się nimi pomiędzy sesjami na siłowni. Duża ilość węglowodanów w dojrzałych owocach sprawia, że są świetnym źródłem energii dla ludzkiego organizmu, a liczne minerały suplementują gospodarkę mineralną. 

Jeśli jesteś ogromnym fanem tych owoców, z pewnością wiesz, jak wiele kłopotów mogą sprawić z powodu szybkiego psucia. Wystarczy szczelnie owinąć ogonek w folię spożywczą lub aluminiową, a problem zniknie zaskakująco szybko. 

Banany zachowają świeżość na dłużej

Zauważyłeś, że leżące w koszyczku z owocami banany w twojej kuchni zaskakująco szybko dojrzewają, przez co nie jesteś w stanie ich zjeść? Nie martw, jest na to sprytny trik, który rozwiąże ten problem w dosłownie kilka sekund.

Wystarczy mieć w domu folię spożywczą lub folię aluminiową. Następnie należy oderwać kawałek folii i owinąć nią każdy ogonek bananów. Dzięki temu produkcja etylenu zostanie ograniczona, a owoce pozostaną żółte i świeże znacznie dłużej. 

Warto przechowywać je także w chłodnym i ciemnym miejscu - wysoka temperatura jak i światło słoneczne przyspieszają proces dojrzewania bananów. Jeśli jednak preferujesz ciemniejsze banany, które przy okazji są znacznie słodsze, trzymaj je w obecności jabłek, które wydzielają sporo etylenu. 

Krojenie banana przed obraniem

Dla wielu ludzi może się to wydawać niebywałe, lecz można pokroić banana w plasterki bez obierania. Wystarczy, że masz w szufladzie lub szafce najzwyklejsze wykałaczki do zębów i chwilę cierpliwości. Proces jest banalnie prosty, jednak trzeba kontrolować użytą siłę, aby nie przebić owocu na wylot. 

Chcesz poznać więcej zastosowań i tajników bananów? W tym artykule zdradzamy, co barwa skórki mówi o owocu. Ten tekst poświęcony został z kolei skórkom, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci. 

Aby pokroić banana bez otwierania, wbij wykałaczkę w skórkę i poruszaj nią w poprzek owocu. Powtórz czynność w równych, 2-3 cm odstępach, a po obraniu ze skórki, twoim oczom ukarzą się idealne plasterki. Już nigdy więcej nie będzie trzeba się brudzić, aby cieszyć się pokrojonym miąższem z banana. 

Jeśli chcesz cieszyć się białymi zębami, możesz nacierać je wewnętrzną stroną skórki po dojrzałym bananie. Wykazuje ona działanie wybielające szkliwo na zębach. Należy powtarzać czynność rano i wieczorem przez kilka tygodni, a efekty zaskoczą każdego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: styl.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: