Smakosze.pl
Triki z bananami

kuppa_rock, Getty Images Pro

Prosty sposób na przechowywanie bananów, wystarczy zwykła folia

3 Lutego 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Banany są jednymi z najzdrowszych owoców dostępnych w naszych sklepach - zawierają szczególnie dużo potasu, który ma ważny wpływ na układ krążenia. Jeśli chcesz, aby zachowały świeżość znacznie dłużej, obwiąż ogonki folią spożywczą lu

Banany umiłowane zostały szczególnie przez sportowców, którzy zajadają się nimi pomiędzy sesjami na siłowni. Duża ilość węglowodanów w dojrzałych owocach sprawia, że są świetnym źródłem energii dla ludzkiego organizmu, a liczne minerały suplementują gospodarkę mineralną. 

Jeśli jesteś ogromnym fanem tych owoców, z pewnością wiesz, jak wiele kłopotów mogą sprawić z powodu szybkiego psucia. Wystarczy szczelnie owinąć ogonek w folię spożywczą lub aluminiową, a problem zniknie zaskakująco szybko. 

Banany zachowają świeżość na dłużej

Zauważyłeś, że leżące w koszyczku z owocami banany w twojej kuchni zaskakująco szybko dojrzewają, przez co nie jesteś w stanie ich zjeść? Nie martw, jest na to sprytny trik, który rozwiąże ten problem w dosłownie kilka sekund.

Wystarczy mieć w domu folię spożywczą lub folię aluminiową. Następnie należy oderwać kawałek folii i owinąć nią każdy ogonek bananów. Dzięki temu produkcja etylenu zostanie ograniczona, a owoce pozostaną żółte i świeże znacznie dłużej. 

Warto przechowywać je także w chłodnym i ciemnym miejscu - wysoka temperatura jak i światło słoneczne przyspieszają proces dojrzewania bananów. Jeśli jednak preferujesz ciemniejsze banany, które przy okazji są znacznie słodsze, trzymaj je w obecności jabłek, które wydzielają sporo etylenu. 

Krojenie banana przed obraniem

Dla wielu ludzi może się to wydawać niebywałe, lecz można pokroić banana w plasterki bez obierania. Wystarczy, że masz w szufladzie lub szafce najzwyklejsze wykałaczki do zębów i chwilę cierpliwości. Proces jest banalnie prosty, jednak trzeba kontrolować użytą siłę, aby nie przebić owocu na wylot. 

Chcesz poznać więcej zastosowań i tajników bananów? W tym artykule zdradzamy, co barwa skórki mówi o owocu. Ten tekst poświęcony został z kolei skórkom, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci. 

Aby pokroić banana bez otwierania, wbij wykałaczkę w skórkę i poruszaj nią w poprzek owocu. Powtórz czynność w równych, 2-3 cm odstępach, a po obraniu ze skórki, twoim oczom ukarzą się idealne plasterki. Już nigdy więcej nie będzie trzeba się brudzić, aby cieszyć się pokrojonym miąższem z banana. 

Jeśli chcesz cieszyć się białymi zębami, możesz nacierać je wewnętrzną stroną skórki po dojrzałym bananie. Wykazuje ona działanie wybielające szkliwo na zębach. Należy powtarzać czynność rano i wieczorem przez kilka tygodni, a efekty zaskoczą każdego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: styl.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Proste sposoby na krojenie cebuli

Czytaj więcej >

Porady

Jak rozmrozić filet z ryby w 5 minut?

Czytaj więcej >

Porady

Jak wyczyścić przypaloną patelnię?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zagęścić pomidorową, żeby nie była tłusta?

Czytaj więcej >
zbieranie grzybów

Porady

Jakich zasad przestrzegać podczas grzybobrania?

Czytaj więcej >
kawa z przyprawami

Porady

Dlaczego warto dodać do kawy kurkumę?

Czytaj więcej >