Smakosze.pl Przepisy Chrupiąca i pełna witamin surówka kopenhaska. Prosta i smaczna
canva/Maryna Voronova

Chrupiąca i pełna witamin surówka kopenhaska. Prosta i smaczna

6 marca 2022

Surówki są zdrowym elementem każdego obiadu. Bazująca na sałacie i marchewce surówka kopenhaska doprawiona lekkim sosem jogurtowo-musztardowym urozmaici wasz posiłek. Spróbujcie jej koniecznie.

Surówka kopenhaska jest pyszną kompozycją, która łączy w sobie słodkie marchewki, wyrazistą cebulę i kwaśne ogórki. Warzywom towarzyszy pyszny sos na bazie jogurtu i musztardy, a dodatek świeżej natki pietruszki i szczypiorku dopełnia smaku.

Przepis na doskonałą surówkę kopenhaską

Składniki:

  • 3 średnie marchewki

  • nieduża sałata lodowa

  • 1 mała cebula

  • 4 ogórki konserwowe

  • pół pęczka natki pietruszki

  • pół pęczka szczypiorku

  • 4 łyżki jogurtu greckiego

  • 2 łyżki musztardy stołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Sałatę szatkujemy i umieszczamy w dużej misce. Marchewki obieramy i myjemy , a następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Przenosimy je do naczynia z sałatą.

Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Także dodajemy ją do miski. Ogórki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i łączymy z pozostałymi warzywami. Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy i mieszamy z surówką.

Jogurt grecki, musztardę sól i pieprz łączymy ze sobą w szklance. Sosem polewamy surówkę. Doprawiamy, jeśli tego wymaga. Podajemy do obiadu.

Wskazówka: Zastępując jogurt grecki gęstym nabiałem sojowym, przygotujemy surówkę odpowiednią dla wegan.

Po inne przepisy na surówki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam między innymi smaczny pomysł na przyrządzenie dodatku obiadowego z pora , a także sposób na wyrazistą surówkę z czerwonej kapusty .

Surówka na bazie marchewki i sałaty
Surówka na bazie marchewki i sałaty

Źródło zdjęcia: canva/Miyuki-3

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisyjoli

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy