Z ugotowanego mięsa robię pyszny dodatek do rosołu. Bije na głowę kluseczki i makaron

Oto świetny pomysł na nieszablonowy dodatek do zwykłego rosołu. W duchu wykorzystania resztek i w nowym obliczu, takie mięsne pulpeciki są świetną odmianą od makaronu, z którym serwujemy tę zupę na co dzień.
Niezwykły rosół na Wielkanoc
Przywykliśmy do rosołu jako codziennego, podstawowego dania na naszych stołach. Jednak trudno nachwalić się naszych (dalekich) przodków za ten genialny wynalazek. Ten „kompot z mięsa” pozwala maksymalnie wykorzystać zarówno wszystkie smaki, jak i dobroczynne właściwości produktów, które w nim łączymy.
Aby pozostać konsekwentnie w duchu niemarnowania jedzenia, którego to ducha emanacją są zawsze dania z wielkiego garnka, wykorzystajmy mięso z rosołu jako dodatek do gotowej potrawy. Takie wygotowane mięso nie zawsze jest najbardziej apetyczne i czasem trudno je zagospodarować. Niniejszy przepis naprawia ten błąd. Danie świetnie sprawdzi się na obiad w Wielkanoc, kiedy nawet po zwykłym rosole oczekujemy czegoś ekstra.

Kluseczki mięsne do rosołu
Rosół rosołowi nierówny, ale te kluseczki mogą powstać praktycznie z każdego mięsa, jakiego użyliśmy do rosołu. Nasz przepis zakłada, że mówimy o bodaj najpopularniejszym wywarze drobiowo-wołowym. Warto jednak wypróbować wariant z różnymi rodzajami mięs.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- Mięso rosołowe
- 1 bułka namoczona w mleku
- Bułka tarta
- 1 jajko
- 1 mały pęczek lubczyku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz

Rosół na Wielkanoc
Mięso z rosołu oddzielamy od kości. Wołowinę dzielimy na mniejsze kawałki (drób powinien i tak się rozpadać). Mięso przepuszczamy przez maszynkę.
Bułkę odciskamy dokładnie z mleka. W misce wyrabiamy ją z mięsem i jajkiem. Masa nie powinna być zbyt kleista – regulujemy jej konsystencję bułką tartą. Powinno wystarczyć ok. trzech łyżek.

Natkę i lubczyk płuczemy, osuszamy i siekamy. Dodajemy do masy mięsnej, przyprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy małe kuleczki.
W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę i solimy. Delikatnie układamy na wrzątku pulpeciki i gotujemy przez ok. 3 minuty. Następnie delikatnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy na talerzach na rosół.
Wypróbuj też przepis na roladki z szynki i sposób na marmkurkowe pisanki.






































