Boska surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem chrzanu
Jeśli szukasz pomysłu na dodatek do obiadu, mamy ciekawą propozycję. Przygotuj boską surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem chrzanu. Ten wybitny dodatek wystarczy zetrzeć na tarce i dodać do kapusty. Nada surówce wyrazistego, ostrego smaku. Koniecznie spróbujcie.
Czerwona kapusta doskonale nadaje się na surówki. Wyglądają bardzo apetycznie, są smaczne i niezwykle wartościowe. To dlatego, że czerwona kapusta zawiera więcej wartościowych składników niż popularna, biała.
Z czym połączyć czerwoną kapustę? Bardzo dobrym jej dopełnieniem jest jabłko, które zwiększa soczystość i słodkość surówki. Warto przełamać ją ostrym dodatkiem, takim jak na przykład czosnek, ocet czy chrzan.
Boska surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem chrzanu
Składniki:
pół niedużej główki czerwonej kapusty
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki wody
2 jabłka
2 łyżeczki tartego chrzanu
cukier, sól
3-4 łyżki oleju
Boska surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem chrzanu
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, drobno poszatkuj. Oprósz solą, wymieszaj, odstaw na 10 minut. Po tym czasie wygnieć ją dłonią.
Zagotuj wodę z octem. Do gorącego płynu włóż kapustę, wymieszaj, pozostaw do przestygnięcia. Dokładnie odciśnij.
Jabłka obierz, pokój w kostkę. Dodaj do kapusty razem z chrzanem, cukrem i olejem. Surówkę wymieszaj.
Po inne przepisy na surówki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę Ewy Wachowicz na surówkę chińską z białej kapusty, a także na surówkę z buraczków.
Źródło zdjęcia: canva/eskymaks
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se