Smakosze.pl Przepisy Niezapomniane ciastka grzybki siostry Anastazji. Smak sprzed lat
canva/zia_shusha

Niezapomniane ciastka grzybki siostry Anastazji. Smak sprzed lat

7 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciastka grzybki siostry Anastazji to pyszne ciasteczka z kruchego ciasta z dodatkiem masy budyniowej. Grzybki polane są domową polewą czekoladową, wyglądają jak prawdziwe. Poznaj przepis na deser dla całej rodziny, czyli ciastka grzybki siostry Anastazji.

Przygotowywanie ciastek z kruchego ciasta to nie tylko praca, to również świetna forma zabawy i spędzenia czasu razem. Do wykrawania, nadziewania i ostatecznego nadawania formy ciastkom, zaangażuj dziecko, czy najbliższą osobę. Razem przygotujecie ciastka grzybki o wiele szybciej i będzie się przy tym świetnie bawić.

Do ciasteczek grzybków niezbędne będą foremki do babeczek wielkanocnych. Będą potrzebne zarówno do wykrawania ciasta, jak i podczas pieczenia, żeby nadać kształt kapelusza. Kapelusze obtoczcie w domowej polewie czekoladowej - będą wyglądać jak prawdziwe grzyby.

Jeśli szukasz pomysłu na wykrawane ciasteczka- tu poznasz przepis na wyśmienite kocie oczka , czyli kruche ciasteczka z dżemem owocowym, rozpływają się w ustach.

Przepis na ciastka grzybki siostry Anastazji

Składniki na kruche ciasto:

  • 600 g mąki pszennej

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 130 g cukru drobnego

  • 2 kostki masła

  • 4 żółtka

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:

  • 500 ml mleka

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

  • 4,5 łyżki cukru pudru

  • kostka masła

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa

  • małe foremki do babeczek

  • masło do smarowania foremek

Jak zrobić ciastka grzybki siostry Anastazji?

Zrób kruche ciasto: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj resztę składników i ucieraj ręcznie do powstania jednolitego ciasta. Wyrób kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkuj, wykrawaj ciastka foremką do babeczek i trochę większą szklanką. W ciastkach krojonych foremką wykrój małą dziurkę, żeby później połączyć kapelusz grzyba z nóżką. Ciasta wykrojone szklanką przełóż do odwrócone foremki do babeczki, żeby nadać kształt kapeluszy. Formy wysmaruj wcześniej masłem.

Resztę ciasta uformuj w cienki wałek i pokrój tak, aby powstały nóżki do grzybków. Wszystkie elementy przełóż na dużą blachę z papierem do pieczenia, piecz 10 minut w 180 stopniach, następnie wyjmij ciastka z dziurką, resztę dopiecz jeszcze 2-3 minuty, zdejmij ciasta z foremek, ostudź.

Kruche ciasto na ciasteczka

Źródło zdjęcia: canva/ melastmohican Zrób masę budyniową: w 100 ml mleka rozpuść budynie, resztę mleka zagotuj z cukrem, następnie dodaj budynie i gotuj, aż powstanie gęsta masa. Gdy ostygnie wymieszaj ją z masłem. Do upieczonych kapeluszy włóż krem budyniowy, przykryj ciastkiem z dziurką, włóż upieczoną nóżkę grzybka. Kapelusze obtocz w polewie czekoladowej, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy