Ciasto chałwowe siostry Anastazji
Ciasto chałwowe siostry Anastazji to genialne połączenie ciasta kakaowego, kokosa, jabłek z cynamonem i chałwy. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a jego przełamane smaki zachwycą całą rodzinę. Sprawdź, jak zrobić pyszne ciasto chałwowe siostry Anastazji.
Ciasta siostry Anastazji od lat zachwycają wszystkich swoim złożonym, niebanalnym smakiem i apetycznym wyglądem. Jednym z takich ciast jest ciasto chałowe na kruchym, kakaowym spodzie przełożone wiórkami kokosowymi i jabłkami z cynamonem. Całe ciasto oblane jest polewą z chałwy kakaowej i czekolady deserowej.
Ciasto chałwowe, mimo, iż złożone z kilku warstw i wielu składników, jest ciastem prostym do zrobienia. Wystarczy, że przygotujesz wcześniej wszystkie masy i wylejesz je w odpowiedniej kolejności na blachę. Ciasto będzie gotowe po 50 minutach pieczenia. Polewę z chałwy i czekolady przygotuj w kąpieli wodnej, aby się nie przypaliła i nie straciła smaku.
szukasz pomysłu na warstwowe, smaczne ciasto? Tu poznasz przepis siostry Anastazji na ciasto z jabłkami przełożone orzechami i oblane polewą czekoladową.
Przepis na ciasto chałwowe siostry Anastazji
Składniki na ciasto kakaowe (blacha o wymiarach 36x24 cm):
-
2 szklanki mąki pszennej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżki kakao
-
kostka masła
-
6 jajek
-
szklanka cukru pudru
-
szczypta soli
Składniki na masę kokosową:
-
szklanka wiórek kokosowych
-
4 białka
-
pół szklanki cukru pudru
Składniki na masę jabłkową:
-
5 dużych jabłek
-
łyżeczka cynamonu
-
łyżka cukru
Składniki na polewę chałwową:
-
200 g chałwy kakaowej
-
5 łyżek mleka
-
pół tabliczki deserowej czekolady
Jak zrobić ciasto chałwowe siostry Anastazji?
Na początku przygotuj ciasto kakaowe: mąkę przesiej z proszkiem. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem, dodaj mąkę z proszkiem, kakao i wymieszaj. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli, przełóż pianę do masy, delikatnie wymieszaj łyżką.
Przygotuj masę jabłkową: J abłka obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż je z łyżką cukru i cynamonem, odstaw do przestygnięcia. Przygotuj masę kokosową: białka ubij na sztywno, dodaj cukier, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj łyżką.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C z opcją grzania góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż kolejno pół ciasta kakaowego, masę kokosową, masę jabłkową. resztę ciasta kakaowego. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut.
Gdy ciasto się upiecze, wyjmij je i odstaw, żeby całkowicie ostygło. Jak już będzie zimne, przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść chałwę z pokruszoną czekoladą i mlekiem, mieszaj, aż powstanie jednolita, gęsta polewa. Wylej ją na ciasto i wstaw do lodówki na godzinę.