Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto z jabłkami i orzechami siostry Anastazji
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:49

Ciasto z jabłkami i orzechami siostry Anastazji

Ciasto z jabłkami i orzechami siostry Anastazji
canva/barol16

Ciasto z jabłkami i orzechami siostry Anastazji to ciasto wprost idealne na Boże Narodzenie. Wypiek przekładany jest orzechowymi biszkoptami, masą budyniową i kruchym, drożdżowym plackiem z jabłkami z cynamonem. Całość polana jest aksamitną polewą czekoladową. Poznaj przepis na wyjątkowe ciasto z jabłkami i orzechami siostry Anastazji.

Szukasz pomysłu na oryginalne ciasto na święta? Doskonale trafiłeś. Warstwowe ciasto siostry Anastazji zachwyci swoim smakiem i wyglądem całą rodzinę i gości. Ciasto ma wyraźny, orzechowy smak przełamany masą budyniową. Całość uzupełniona jest o tarte jabłka z cynamonem zapieczone w kruchych, drożdżowych plackach.

Ciasto z jabłkami i orzechami siostry Anastazji z dnia na dzień nabiera lepszego smaku, jest więc ciastem, które się nie psuje i nie wymaga przechowywania w lodówce, wystarczy suche i ciemne miejsce, abyś cieszył się jego wyjątkowym smakiem przez wiele dni.

Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienne ciasto na święta- tu poznasz przepis na doskonały tort makowy, idealny zarówno na świąteczny stół, jak i do kawy w chłodne, zimowe poranki.

Przepis na ciasto z jabłkami i orzechami siostry Anastazji

Składniki na biszkopt orzechowy (blacha o wymiarach 21x32 cm):

  • 150 g mielonych orzechów włoskich

  • 7 jajek

  • 200 g cukru

  • 125 g mąki pszennej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Składniki na drożdżowy placek z jabłkami:

  • 40 g drożdży

  • łyżka cukru pudru

  • 300 g mąki tortowej

  • 4 żółtka

  • kostka masła

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 1kg jabłek

  • szczypta soli

  • łyżka bułki tartej

  • 2 łyżeczki cynamonu

Składniki na masę budyniową:

  • 500 ml mleka

  • 2 budynie

  • 2 kostki masła

  • 5 łyżek cukru

Składniki na polewę czekoladową:

  • tabliczka gorzkiej czekolady

  • 3 łyżki śmietany 30%

Jak przygotować ciasto z jabłkami i orzechami siostry Anastazji?

Na początku przygotuj biszkopt orzechowy: żółtka oddziel od białek, z białek i odrobiny soli ubij sztywną pianę, dodawaj do niej stopniowo po jednym żółtku, następnie cukier i przesianą mąkę z proszkiem. Pod koniec dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni z opcją pieczenia góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj margaryną lub masłem i przełóż masę biszkoptową. Wstaw do piekarnika i piecz 35 minut, gdy ciasto ostygnie przekrój je na dwa blaty.

Przygotuj ciasto z jabłkami: do małego garnuszka wsyp pokruszone drożdże, cukier puder i odrobinę ciepłego mleka, mieszaj do rozpuszczenia drożdży, następnie odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczyn się ruszył. Jabłka zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, odsącz nadmiar soku, posyp cynamonem i bułką tartą.

Na stolnicę wsyp mąkę tortową, dodaj masło i posiekaj, następnie dodaj żółtka, śmietanę, odrobinę soli i ruszone drożdże. Całość dokładnie zagnieć, a powstałe ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj cienkie placki.

Na blachę wyłóż jedną część ciasta, następnie wyłóż jabłka, przykryj drugą częścią ciasta i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnia z opcją grzania góra-dół, piecz 35 minut, następnie odstaw do przestygnięcia.

Przygotuj masę budyniową: budynie wymieszaj ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem, dodaj budyń i mieszaj do powstania gęstej masy, następnie odstaw do przestudzenia. Do zimnego budyniu dodaj masło i miksuj, aż powstanie gładka masa budyniowa do ciasta.

Jabłka i orzechy włoskie

Przełóż ciasto: na pierwszy blat biszkoptowy wyłóż połowę masy budyniowej, przykryj ciastem z jabłkami, przykryj budyniem, na górę połóż drugi blat biszkoptowy.

Przygotuj polewę: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj słodką śmietankę, wymieszaj i odstaw. Przestudzoną polewę wylej na całej ciasto i wstaw do lodówki na godzinę.

Smacznego.