Ciasto z jabłkami i orzechami siostry Anastazji
Ciasto z jabłkami i orzechami siostry Anastazji to ciasto wprost idealne na Boże Narodzenie. Wypiek przekładany jest orzechowymi biszkoptami, masą budyniową i kruchym, drożdżowym plackiem z jabłkami z cynamonem. Całość polana jest aksamitną polewą czekoladową. Poznaj przepis na wyjątkowe ciasto z jabłkami i orzechami siostry Anastazji.
Szukasz pomysłu na oryginalne ciasto na święta? Doskonale trafiłeś. Warstwowe ciasto siostry Anastazji zachwyci swoim smakiem i wyglądem całą rodzinę i gości. Ciasto ma wyraźny, orzechowy smak przełamany masą budyniową. Całość uzupełniona jest o tarte jabłka z cynamonem zapieczone w kruchych, drożdżowych plackach.
Ciasto z jabłkami i orzechami siostry Anastazji z dnia na dzień nabiera lepszego smaku, jest więc ciastem, które się nie psuje i nie wymaga przechowywania w lodówce, wystarczy suche i ciemne miejsce, abyś cieszył się jego wyjątkowym smakiem przez wiele dni.
Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienne ciasto na święta- tu poznasz przepis na doskonały tort makowy, idealny zarówno na świąteczny stół, jak i do kawy w chłodne, zimowe poranki.
Przepis na ciasto z jabłkami i orzechami siostry Anastazji
Składniki na biszkopt orzechowy (blacha o wymiarach 21x32 cm):
150 g mielonych orzechów włoskich
7 jajek
200 g cukru
125 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na drożdżowy placek z jabłkami:
40 g drożdży
łyżka cukru pudru
300 g mąki tortowej
4 żółtka
kostka masła
3 łyżki śmietany 18%
1kg jabłek
szczypta soli
łyżka bułki tartej
2 łyżeczki cynamonu
Składniki na masę budyniową:
500 ml mleka
2 budynie
2 kostki masła
5 łyżek cukru
Składniki na polewę czekoladową:
tabliczka gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietany 30%
Jak przygotować ciasto z jabłkami i orzechami siostry Anastazji?
Na początku przygotuj biszkopt orzechowy: żółtka oddziel od białek, z białek i odrobiny soli ubij sztywną pianę, dodawaj do niej stopniowo po jednym żółtku, następnie cukier i przesianą mąkę z proszkiem. Pod koniec dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni z opcją pieczenia góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj margaryną lub masłem i przełóż masę biszkoptową. Wstaw do piekarnika i piecz 35 minut, gdy ciasto ostygnie przekrój je na dwa blaty.
Przygotuj ciasto z jabłkami: do małego garnuszka wsyp pokruszone drożdże, cukier puder i odrobinę ciepłego mleka, mieszaj do rozpuszczenia drożdży, następnie odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczyn się ruszył. Jabłka zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, odsącz nadmiar soku, posyp cynamonem i bułką tartą.
Na stolnicę wsyp mąkę tortową, dodaj masło i posiekaj, następnie dodaj żółtka, śmietanę, odrobinę soli i ruszone drożdże. Całość dokładnie zagnieć, a powstałe ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj cienkie placki.
Na blachę wyłóż jedną część ciasta, następnie wyłóż jabłka, przykryj drugą częścią ciasta i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnia z opcją grzania góra-dół, piecz 35 minut, następnie odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj masę budyniową: budynie wymieszaj ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem, dodaj budyń i mieszaj do powstania gęstej masy, następnie odstaw do przestudzenia. Do zimnego budyniu dodaj masło i miksuj, aż powstanie gładka masa budyniowa do ciasta.
Przełóż ciasto: na pierwszy blat biszkoptowy wyłóż połowę masy budyniowej, przykryj ciastem z jabłkami, przykryj budyniem, na górę połóż drugi blat biszkoptowy.
Przygotuj polewę: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj słodką śmietankę, wymieszaj i odstaw. Przestudzoną polewę wylej na całej ciasto i wstaw do lodówki na godzinę.
Smacznego.