Smakosze.pl Przepisy Ciasto czekoladowe z musem
pixabay.com

Ciasto czekoladowe z musem

29 kwietnia 2021
Autor tekstu: Kopeć Dorota

Ciasto czekoladowe z musem zdecydowanie najlepiej smakuje z dodatkiem czekolady gorzkiej i gorzkiego kakao. Wówczas deser smakuje bardziej wykwintnie, jednak jeśli lubimy bardzo słodkie wypieki, możemy podzielić porcję czekolady potrzebną do realizacji tego przepisu na czekoladę gorzką i mleczną. Ciasto może być również w całości stworzone z czekolady mlecznej, jednak wówczas pamiętajmy o dodaniu mniejszej ilości cukru.

Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym.

undefined

Składniki na ciasto:

·         170 gramów cukru

·         1 łyżka stołowa kakao

·         150 gramów czekolady gorzkiej

·         150 gramów masła

·         5 jajek

Składniki na mus:

·         100 gramów cukru do wypieków

·         2 łyżeczki żelatyny

·         1 łyżka stołowa kakao

·         100 gramów czekolady gorzkiej

·         100 gramów masła

·         3 jajka

Przygotowanie:

Przyrządzanie ciasta czekoladowego z musem rozpoczynamy od nastawienia piekarnika na odpowiednią temperaturę. W przypadku realizacji tego przepisu powinno to być 180 stopni.

Od razu przygotowujemy również blachę do pieczenia. Wykładamy ją papierem do pieczenia i smarujemy masłem, aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia.

Czekoladę łamiemy na kostki. Roztapiamy ją w kąpieli wodnej. Dodajemy również masło. Oba składniki dokładnie mieszamy i kiedy się połączą, zdejmujemy znad garnka z wrzącą wodą i pozostawiamy do wystygnięcia.

Następnie przechodzimy do tworzenia masy na ciasto. Żółtka miksujemy w misce z kakao, a następnie dodajemy wystudzone roztopione połączenie czekolady i masła. Całość dokładnie miksujemy.

W drugiej misce ubijamy białka. Zależy nam na tym, aby stworzyły bardzo sztywną i lśniącą pianę. Kiedy białka będą ubite, możemy zacząć dodawać do nich cukier. Robimy to partiami, cały czas miksując. Po 3 minutach kończymy miksowanie.

Ubite białka dodajemy do masy czekoladowej. Robimy to ostrożnie i powoli, aby nie rozbić powstałej piany. Mieszamy obie masy ze sobą (przy pomocy dużej łyżki), po czym wylewamy do przygotowanej wcześniej formy.

Pieczemy przez 25-30 minut.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

Podczas gdy ciasto będzie stygło, możemy przystąpić do przygotowania musu czekoladowego. W tym celu ponownie roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę gorzką. Dodajemy do niej masło, również je roztapiamy, a oba składniki dokładnie mieszamy. Następnie zdejmujemy znad wrzątku i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.

W misce miksujemy żółtka, w trakcie miksowania dodajemy do nich kakao. Kiedy masa czekoladowo-maślana ostygnie, również wlewamy ją do miski i miksujemy wszystkie składniki razem.

W drugiej misce ubijamy białka. Chcemy, aby stworzyły sztywną pianę. W trakcie miksowania dodajemy cukier.

Tak przygotowane białka przekładamy do miski z częścią czekoladową. Dokładnie mieszamy, ale już nie miksujemy. Najlepiej zrobić to dużą łyżką.

W wodzie rozpuszczamy żelatynę, studzimy ją, po czym dodajemy do masy czekoladowej.

Gotową masę wylewamy na upieczony wcześniej spód z ciasta.

Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin. Możemy pozostawić ciasto na całą noc w lodówce, aby mieć pewność, że dobrze się schłodzi.

Podajemy na zimno.

undefined

Ciasto czekoladowe z musem malinowym.

Składniki na ciasto:

·         125 gramów cukru do wypieków

·         1/3 szklanki kakao

·         ¼ szklanki mąki pszennej

·         200 gramów czekolady deserowej

·         125 gramów masła

·         5 jajek

·         60 mililitrów wody

·         50 mililitrów likieru o dowolnym smaku

Składniki na mus:

·         400 gramów malin świeżych

·         1 łyżka stołowa cukru wanilinowego

·         1 łyżka stołowa żelatyny

·         5 łyżek stołowych cukru pudru

·         250 gramów śmietanki 30%

Składniki na polewę:

·         2 łyżeczki kakao

·         4 łyżki stołowe cukru

·         2 łyżeczki żelatyny

·         40 mililitrów wody

·         60 mililitrów śmietanki 30%

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.

W garnku rozgrzewamy masło, czekoladę, alkohol, wodę oraz kakao. Robimy to na bardzo małym ogniu, aby składniki roztopiły się i połączyły oraz podgrzały, a nie przypaliły. Wszystko dokładnie mieszamy.

Kiedy składniki się połączą, od razu zdejmujemy garnek z ognia. Masę pozostawiamy do wystygnięcia.

W misce ubijamy żółtka. Dobrze, jeśli jajka będą w temperaturze pokojowej. Podczas miksowania dodajemy połowę cukru. Miksowanie powinno zająć kilka minut.

W drugiej misce ubijamy białka. Podczas, gdy będziemy je ubijać, pamiętajmy o dodaniu szczypty soli. Kiedy białka utworzą sztywną pianę, dodajemy do nich drugą połowę cukru. Całość ubijamy. Piana musi być bardzo sztywna i gęsta.

Do miski z żółtkami powoli i stopniowo dodajemy ubite białka. Mieszamy masę powoli przy użyciu dużej łyżki.

Do połączonych z białkami żółtek przesiewamy mąkę. Od razu miksujemy do momentu, w którym składniki dobrze się połączą.

Powstałą masę wylewamy do przygotowanej wcześniej formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40 minut.

W trakcie pieczenia ciasta możemy przystąpić do stworzenia musu malinowego. W tym celu blendujemy maliny. Jeżeli nie mamy blendera, możemy rozdrobnić owoce widelcem.

Żelatynę w proszku moczymy przez 7 minut w kilku łyżkach wody. Następnie przelewamy do garnka i podgrzewamy. W trakcie podgrzewania dodajemy kilka łyżek zblendowanych malin.

Gorącą żelatynę z malinami dodajemy do reszty owoców i dokładnie mieszamy.

Śmietankę 30% wyjmujemy z lodówki i ubijamy mikserem na sztywną pianę. W trakcie miksowania dodajemy cukier puder. Gdy oba składniki się połączą, dolewamy mus malinowy. Miksujemy do momentu, w którym mus będzie jednolity i gładki.

Mus wylewamy na upieczone i ostudzone ciasto. Całość wkładamy na przynajmniej 5 godzin do lodówki.

Tuż przed wyjęciem ciasta tworzymy polewę. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami wody i moczymy przez 7 minut.

Do garnka wlewamy wodę i śmietankę. Podgrzewamy i w trakcie podgrzewania dodajemy kakao i cukier. Ciągle mieszamy. Kiedy składniki się połączą, zagotowujemy, po czym zdejmujemy z ognia.

Do podgrzanych składników wlewamy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Polewę wylewamy na wyjęte z lodówki ciasto. Następnie wkładamy je z powrotem do schłodzenia na około 30 minut.

Ciasto czekoladowe z musem malinowym podajemy na zimno.

Smacznego!

Obserwuj nas w
autor
Kopeć Dorota

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy