Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym
pixabay.com

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

ciasto czekoladowe, truskawki, mus truskawkowy, masa budyniowa, wypieki

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

Kruchy, mocno czekoladowy spód z masą budyniową i musem truskawkowym jest moim ulubionym ciastem w okresie letnim. Poznaj przepis na najlepszy deser z truskawkami.


Już za chwilę zacznie się sezon na truskawki. Owoce świetnie komponują się z wypiekami i deserami. Najlepiej jednak smakują podane z czekoladą i budyniem waniliowym.
Ciasto rozpływa się w ustach!

Przepis na ciasto

Składniki na czekoladowy spód:
125 g masła,
200 g gorzkiej czekolady,
100 ml wody,
5 jajek,
180 g cukru pudru,
¼ szklanki mąki pszennej

Mus truskawkowy:
500 g truskawek,
galaretka truskawkowa,
150 g cukru pudru,
500 ml schłodzonej śmietanki 36%

Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
opakowanie budyniu waniliowego,
½ szklanki cukru,
200 g margaryny

Na początku przygotuj spód.
Do garnka włóż masło, czekoladę, wodę i mieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Odstaw z ognia. Żółtka oddziel od białek.
Żółtka ubij z cukrem pudrem i dodaj do ostudzonej masy. Wymieszaj, następnie wsyp mąkę.
Jajka ubij na sztywną pianę i dodaj ją do reszty składników. Delikatnie mieszaj łyżką do momentu otrzymania gładkiej masy.

Ciasto wylej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz 30 minut w temperaturze 160 stopni (opcja góra- dół, bez termoobiegu).
Gotowy spód odstaw do całkowitego ostudzenia.

Przygotuj masę budyniową.
Do garnka wlej 400 ml mleka, wsyp cukier, dodaj margarynę i zagotuj. W 100 ml zimnego mleka dokładnie wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i budyń. Dodaj do gotującego się mleka i mieszaj do uzyskania gęstej masy. Następnie odstaw na kilka minut.
Przestudzoną masę budyniową przełóż na spód ciasta i wstaw do lodówki na pół godziny.

Przygotuj mus truskawkowy
Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Kilka truskawek zostaw do dekoracji.
Owoce zmiksuj na gładki mus. Odlej 3 łyżki do dekoracji.
Mus przełóż do garnka, wsyp cukier, puder, galaretkę i podgrzewaj na wolnym ogniu. Mieszaj, aż cukier i galaretka się rozpuszczą.
Odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Śmietankę ubij na sztywną pianę i dodaj do musu. Delikatnie wymieszaj.

Mus ze śmietaną przełóż na ciasto z masą budyniową, udekoruj truskawkami i musem.
Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Następny artykuł