Smakosze.pl
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

pixabay.com

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

28 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

ciasto czekoladowe, truskawki, mus truskawkowy, masa budyniowa, wypieki

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

Kruchy, mocno czekoladowy spód z masą budyniową i musem truskawkowym jest moim ulubionym ciastem w okresie letnim. Poznaj przepis na najlepszy deser z truskawkami.

Już za chwilę zacznie się sezon na truskawki. Owoce świetnie komponują się z wypiekami i deserami. Najlepiej jednak smakują podane z czekoladą i budyniem waniliowym.Ciasto rozpływa się w ustach!

Przepis na ciasto

Składniki na czekoladowy spód:125 g masła,200 g gorzkiej czekolady,100 ml wody,5 jajek,180 g cukru pudru,¼ szklanki mąki pszennej

Mus truskawkowy:500 g truskawek,galaretka truskawkowa,150 g cukru pudru,500 ml schłodzonej śmietanki 36%

Masa budyniowa:500 ml mleka,2 łyżki mąki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej,opakowanie budyniu waniliowego,½ szklanki cukru,200 g margaryny

Na początku przygotuj spód.Do garnka włóż masło, czekoladę, wodę i mieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.Odstaw z ognia. Żółtka oddziel od białek.Żółtka ubij z cukrem pudrem i dodaj do ostudzonej masy. Wymieszaj, następnie wsyp mąkę.Jajka ubij na sztywną pianę i dodaj ją do reszty składników. Delikatnie mieszaj łyżką do momentu otrzymania gładkiej masy.

Ciasto wylej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.Piecz 30 minut w temperaturze 160 stopni (opcja góra- dół, bez termoobiegu).Gotowy spód odstaw do całkowitego ostudzenia.

Przygotuj masę budyniową.Do garnka wlej 400 ml mleka, wsyp cukier, dodaj margarynę i zagotuj. W 100 ml zimnego mleka dokładnie wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i budyń. Dodaj do gotującego się mleka i mieszaj do uzyskania gęstej masy. Następnie odstaw na kilka minut.Przestudzoną masę budyniową przełóż na spód ciasta i wstaw do lodówki na pół godziny.

Przygotuj mus truskawkowyTruskawki umyj i usuń z nich szypułki. Kilka truskawek zostaw do dekoracji.Owoce zmiksuj na gładki mus. Odlej 3 łyżki do dekoracji.Mus przełóż do garnka, wsyp cukier, puder, galaretkę i podgrzewaj na wolnym ogniu. Mieszaj, aż cukier i galaretka się rozpuszczą.Odstaw do całkowitego przestygnięcia.Śmietankę ubij na sztywną pianę i dodaj do musu. Delikatnie wymieszaj.

Mus ze śmietaną przełóż na ciasto z masą budyniową, udekoruj truskawkami i musem.Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

undefined

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Domowe ptasie mleczko

Przepisy

Przepis na domowe ptasie mleczko

Czytaj więcej >

Przepisy

Indyjska zupa pomidorowa - klasyka w niecodziennym wydaniu

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >