Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Szybkie, proste i pyszne ciasto z owocami. Czy to możliwe?
Ciasto jogurtowe z rabarbarem takie właśnie jest. To puszysty, wilgotny deser, który wyśmienicie smakuje. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, które znajdą się w każdej kuchni.
Na co zwrócić uwagę przy robieniu tego ciasta?
- Używaj wyłącznie składników w temperaturze pokojowej.
- Nie posiłkuj się zamrożonymi owocami, ponieważ mogą puścić zbyt dużo płynu.
- Nie przesadzaj z ilością owoców, bo ciasto może nie wyrosnąć.
- Po dosypaniu mąki i pozostałych składników, ogranicz mieszanie tylko do momentu połączenia składników.
Do tego szybkiego wypieku najlepiej pasuje owocowa herbata lub mleczna kawa. Jeżeli nie lubisz rabarbaru, zamień go na inne świeże owoce, np. maliny, truskawki, brzoskwinie lub śliwki
Składniki na ciasto jogurtowe z rabarbarem:
-
250 g rabarbaru
-
330 g jogurtu naturalnego gęstego
-
320 g mąki pszennej tortowej
-
3 jajka
-
170 g drobnego cukru (około ¾ szklanki)
-
110 g oleju roślinnego
-
30 g cukru wanilinowego
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na kruszonkę:
-
180 g mąki pszennej
-
100 g zimnego masła
-
100 g cukru.
Sposób przygotowania ciasta jogurtowego z rabarbarem:
Wszystkie składniki na ciasto wyjmij na około godzinę przed rozpoczęciem pracy, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Przygotuj formę, najlepiej w kształcie kwadratu, 25×25 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Do miski wbij trzy całe jaja i zacznij ubijać mikserem, partiami dosypując cukier oraz cukier wanilinowy. Miksuj tak długo, aż masa jajeczna stanie się jasna, puszysta i gęsta. Potrwa to około 5-8 minut.
Do tej samej misji przesiej mąkę, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, włóż cały jogurt naturalny i dodaj odpowiednią ilość oleju. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj rózgą lub łopatką, aż do momentu ich połączenia. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji odstaw ciasto na około 5-10 minut. Nie należy przedłużać samego mieszania, ponieważ wypieki na bazie jogurtu naturalnego nie wychodzą wtedy tak puszyste.
Włącz piekarnik. Nastaw go na temperaturę 180 stopni Celsjusza.
W tym czasie przygotuj rabarbar – umyj go i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w cienkie paski.
Po upływie podanego wyżej czasu przełóż ciasto do foremki. Wyrównaj górną warstwę i równomiernie ułóż na niej rabarbar.
Ostatnią rzeczą przed włożeniem formy do piekarnika jest przygotowanie kruszonki. Można przygotować ją na trzy sposoby:
1. Mąkę, cukier i zimne, rozdrobnione masło umieść w misce. Dłonią, a dokładniej palcami, zacznij mieszać i rozcierać składniki, aż do momentu powstania niewielkich grudek. Pracuj ze składnikami tak długo, aż osiągniesz kruszonkę odpowiadającej Tobie wielkości.
2. Mąkę, cukier oraz zimne masło (w całości) wyłóż na stolnicy, a następnie zacznij je siekać nożem. W tej sposób produkty się połączą, a masło potniesz na mniejsze kawałki. Pracuj ze składnikami tak długo, aż osiągniesz kruszonkę odpowiadającej Tobie wielkości. Na koniec możesz pomóc sobie nieco palcami, jeśli wolisz mniejsze grudki.
3. Do tego sposobu będzie potrzebny mikser lub blender. Mąkę, cukier oraz zimne masło włóż do urządzenia i włącz na chwilę, do momentu połączenia składników. Ten sposób jest zdecydowanie najszybszy, ale trzeba uważać, aby nie miksować zbyt długo, ponieważ zamiast drobnej, pięknej kruszonki uzyskamy kulę maślanego ciasta.
Kiedy kruszonka jest już gotowa posyp nią ciasto. Jeśli lubisz cynamon możesz dodać go trochę na wierzch.
Tak przygotowane ciasto umieść w piekarniku na około 45 minut. Piecz do tzw. suchego patyczka.
Czym jest metoda suchego patyczka i jeśli nie masz takiego w domu?
Tutaj przyda się oczywiście drewniany długi patyczek, np. do szaszłyków, ale jeśli nie posiadasz takiej w domu, możesz użyć nieugotowanej nitki makaronu spaghetti.
W tym sposobie chodzi o to, aby sprawdzić, czy ciasto jest już wypieczone w środku. Patyczek (lub makaron) włóż na chwilę w środek ciasta pod koniec czasu pieczenia. Jeżeli po wyjęciu nie znajduje się na nim ani odrobina ciasta, nic nie przykleiło się do niego i jest zupełnie suchy to znaczy, że ciasto jest gotowe!