Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką - niezawodny przepis
Ciasto jogurtowe z rabarbarem jest wyjątkowo delikatne i puszyste. Słodki placek doskonale komponuje się z kwaśnym rabarbarem, a całość przykryta jest maślaną kruszonką. Ciasto jest lekkie, świeże i tak smaczne, że znika w ciągu jednego dnia. Poznaj niezawodny przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką.
Wypieki na bazie jogurtu mają niezwykle delikatny i puszysty spód. W połączeniu z kwaśnym rabarbarem i słodką, maślaną kruszonką, tworzą genialne, słodko-kwaśne ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Gdy je piekę, placek znika jeszcze tego samego dnia.
Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i zawsze wychodzi doskonale. Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Chłodne jajka, jogurt i masło mogą zepsuć wypiek i pojawi się zakalec lub ciasto nie urośnie.
Jeśli również jesteś miłośnikiem delikatnych ciast z owocami na kruszonce, koniecznie przygotuj ciasto z musem jabłkowym na maślanym spodzie. Ciasta z rabarbarem i jabłkami zawsze wychodzą rewelacyjnie i moim zdaniem to jedne z lepszych ciast do kawy i na rodzinne imprezy.
Przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
Składniki na blachę o wymiarach 21x25 cm:
-
600 g rabarbaru (świeży lub mrożony)
-
50 ml oleju
-
100 g cukru
-
125 g jogurtu greckiego
-
jajko
-
200 g mąki tortowej typ 450
-
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę:
-
80 g masła w temperaturze pokojowej
-
100 g cukru
-
150 g mąki tortowej
Jak przygotować ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką?
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Mrożony rabarbar przygotuj wcześniej, aby dokładnie się rozmroził.
Przygotuj kruszonkę: masło, cukier i mąkę wsyp do miski i ucieraj ręcznie do połączenia wszystkich składników. Wyrób z ciasta kulkę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na pół godziny.
Przygotuj ciasto: do miski wlej olej, dodaj jajko, cukier, cukier wanilinowy i miksuj na wysokich obrotach, następnie dodaj jogurt. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej i dodawaj stopniowo do ciasta, delikatnie mieszając łyżką.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż kolejno ciasto i pokrojone łodygi rabarbaru. Ciasto na kruszonkę wyjmij z folii i pokrusz na całej blaszce.
Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz godzinę.
Smacznego.